Közlekedési Fórum a főváros, a GKM és a közlekedési vállalatok részvételével

Stratégiai együttműködést kötött Budapest, a közlekedési tárca és közlekedési vállalatok. A Közlekedési Fórum célja egyebek mellett a közösségi közlekedési rendszerek fejlesztésének összehangolása, az elővárosi közlekedés fejlesztése és a közösségi közlekedés előnyben részesítése.

A Fővárosi Önkormányzat, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a BKV Zrt. képviselői létrehoztak egy politikamentes fórumot, a fővárosi közlekedési kultúra fejlesztésének és annak érdekében, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést az egyéni helyett.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Garamhegyi Ábel, a GKM szakállamtitkára, Kamarás Miklós, a MÁV elnöke, Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója Antal Attila, a BKV vezérigazgatója és Pekli Ferenc, a Volánbusz vezérigazgatója – egy stratégiai megállapodás keretében létrehozták a Közlekedési Fórumot. A fórum célja, hogy tanácsadó és egyeztető testületként hozzájáruljon a fővárosi közlekedési fejlesztések összehangolásához, a döntések előkészítéséhez.

A Közlekedési Fórum legfőbb célkitűzései közé tartozik a közösségi közlekedési rendszerek fejlesztésének összehangolása, az elővárosi közlekedés fejlesztése, a MÁV hálózat bekapcsolása a fővárosi közösségi közlekedésbe és a Budapesti Közlekedési Szövetség továbbfejlesztése.

A fórum feladatának tekinti az akadálymentesítés és az esélyegyenlőség megteremtését a közösségi közlekedésben, P+R parkolók kialakítását, valamint a parkolási rendszer fejlesztését. Tervezik közös tarifarendszer kidolgozását és a jegyértékesítés korszerűsítését. Alapvető a környezettudatosság és a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Szükséges az egységes menetrend-rendszer, az utasok tájékoztatásának javítása és a közösségi közlekedés előnyben részesítése

A program az általános közlekedésfejlesztési célkitűzések meghatározása mellett több időszerű intermodális csomópont fejlesztését is tartalmazza. Ebben szerepel például az Etele tér, a Rákosrendező és a Kőbánya Kispest vasúti megálló és környezete átszálló kapcsolatának modernizálása és átépítése.