Közlekedésbiztonság: Májusban fókuszban a bringások

Akt.:
Közlekedésbiztonság: Májusban fókuszban a bringások
Közlekedésbiztonság: Májusban fókuszban a bringások
Miskolc – A közlekedésbiztonság, a balesetmegelőzés az utóbbi években jelentős sikereket könyvelhet el. Nagymértékben csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, ezen belül a balesetben elhunytak száma is. De…

Idén tovább javult a közlekedésbiztonság helyzete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az elmúlt hétvégével bezárólag 9 százalékos balesetszám csökkenésről beszélhetünk, és 13,6 százalékkel kevesebben sérültek meg a megye útjain. – nyilatkozta Dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes, az MBB titkára annak kapcsán, hogy kedden délután a kerékpárosokat ellenőrizték Miskolcon, a Népkertben, a Görgey utcán, és a Csabai kapuban. – Tavaly és az idén is a kitűzött céloknak megfelelően kiemelt figyelmet fordítottunk a kerékpárosok, valamint a gyalogosok közlekedésére, ellenőrzésére. Ennek eredményeképpen a gyalogosok okozta balesetszám csökkent, azonban, 24,2 százalékos emelkedés tapasztalható a kerékpárosok által előidézett balesetek terén.

A rejtelmeit is

– Annak érdekében, hogy a kerékpár mindenki számára valóban a szabadságot és a felhőtlen boldogságot jelentse, figyelmet kell fordítani az előkészületekre, hiszen a megfelelő felkészítés nélkül a kerékpározó komoly bajba kerülhet. – folytatta a szakember. – A kerékpározás rejtelmeit is el kell sajátítani, meg kell ismerni, tanulni a közlekedés legfontosabb szabályait. Mindez azért fontos, mert a statisztikai adatok azt mutatják, hogy egy közlekedési balesetnek nem csak védtelen részesei lehetnek a kerékpárosok, hanem okozói is.

Az utóbbi időszakban több olyan személyi sérüléssel járó kerékpáros közlekedési baleset is történt a megye közútjain, amelyben a legfőbb baleseti okként az elsőbbségi és a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása, valamint tilos jelzésen történő áthaladás került megállapításra. A rendőrség szerint problémát jelent a kerékpárosok figyelmetlen, gondatlan, gyakran „nemtörődöm” magatartása, közlekedése az utakon. Sok esetben továbbra sem biztosítanak áthaladási elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átkelni szándékozó gyalogosok részére. Mindezek ismeretében a kerékpárosok fokozott ellenőrzését tűzte ki céljául a hatóság a megyében májusban.


Minden ötödik

Az eddig bekövetkezett 210 személyi sérüléssel járó közlekedési balesetben összesen 41 esetben (19,5 %) volt érintett kerékpáros, míg tavaly 33 esetben (14,2 %), a kerékpárosok által okozott 24 balesetből 1 halálos kimenetelű, 10 súlyos és 13 könnyű kimenetelű volt. A kerékpáros balesetek 17 százalékában, azaz 7 alkalommal volt alkoholos befolyásoltság alatt a kerékpáros, ebből 6 esetben okozóként. Az eddig bekövetkezett 210 személyi sérüléses balesetben 26-ban volt ittas az okozó, és ennek 26 százalékát a kerékpárosok teszik ki, a balesetek 11,4 százalékát okozták a kerékpárosok (24 baleset).