Friss hírek

2009.08.04. 13:10

"Használhatatlanok" az Afganisztánba szánt gyenge páncélzatú brit helikopterek

<p>Az afganisztáni hadszíntérre szánt brit helikopterek nincsenek olyan megfelelõ eszközökkel felszerelve, hogy harci küldetéseket hajtsanak végre - írta szerdán a Daily Telegraph címû brit lap a brit légierõ pilótáira hivatkozva. A brit királyi légierõ (RAF) magas rangú tisztjei arra figyelmeztettek, hogy a gyenge páncélzatú gépeket nem tudják majd használni az Afganisztán déli részein zajló harcokban.</p>

A RAF pilótái a lapnak nyilatkozva elmondták: azt kifogásolják, hogy a hat Merlin típusú helikoptert nem látták el kevlárból készült páncélzattal, amely megfelelõ védelmet nyújtana lövedékek, és RPG (Rakétahajtású Páncéltörõ Gránát) támadások ellen. A pilóták által követelt páncélzat helikoptereként százezer fontba (31 millió forint) kerülne.

A RAF magas rangú tisztjei szerint azonban anélkül nem tudják majd használni a gépeket az Afganisztán déli részén található Helmand tartományban, ahol a tálibok ellen harcolnak.

A helikopterek elengedhetetlenek a csapatszállításhoz Afganisztánban, ahol a könnyû páncélzatú jármûvek könnyû prédái az útszélen elrejtett bombáknak.

A brit védelmi minisztérium szóvivõje a cikkre reagálva közölte, hogy helikopterek páncélzatát technikai szakértõk tanácsaira támaszkodva fogják felkészíteni az afganisztáni küldetésre, amelyet az év végén kezdnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!