Közintézmények zárhatnak be Esztergomban

Óvodák és iskolák zárhatnak be Esztergomban a képviselőtestület által elfogadott válságköltségvetés miatt – jelentette ki Tétényi Éva keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A város független polgármestere arról is beszélt, hogy az önkormányzat elmúlt években végzett tevékenységét vizsgáló Állami Számvevőszék jelentése szerint az előző városvezetés felelőtlenül és jogszerűtlenül gazdálkodott.

Tétényi Éva elmondta: Esztergomnak jelenleg 20-25 milliárd forint adóssága van. A polgármester szerint a fideszes többségű közgyűlés által elfogadott, jelenleg érvényben lévő válságköltségvetés miatt több városi fenntartású intézmény is bezárhat vagy dolgozókat küldhet el. A politikus példaként egy iskolát és egy kollégiumot említett. Az iskola költségvetését 40 százalékkal kurtította meg a közgyűlés, az említett kollégium pedig az eddigi 77 millió forint helyett csupán 5 millió forintot kap. Az intézmények működése így ellehetetlenül. Az intézményvezetőknek egyébként február 7-ig kell nyilatkozniuk arról, hogyan képzelik a jövőt – mondta el Tétényi Éva.

A polgármester közölte: elkészült a város elmúlt éveinek működését vizsgáló számvevőszéki jelentés. Ez megállapította, hogy az előző városvezetés felelőtlenül és jogtalanul gazdálkodott. A város teljes adóssága 20-25 milliárd forint közé tehető. Ez azt jelenti, hogy minden esztergomi emberre 600 ezer forint adósság jut.

Tétényi Éva elmondta: még nem döntött arról, milyen lépéseket tesz a város állapota miatt, de nem kizárt, hogy akár rendőrségi feljelentések is születhetnek a közeljövőben.