Közigazgatási reform: tisztázni kell az állam és az önkormányzatok feladatát

A közigazgatási reform folytatásához mihamarabb tisztázni kell, hogy mi az állam, illetve mi az önkormányzatok feladata, s csak ezt követően lehet megállapodni arról, ki mekkora részt vállal a finanszírozásban – hangzott el a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának csütörtöki ülésén. A résztvevők 14 fős munkacsoport felállítását kezdeményezték, ahol kidolgoznák a részleteket.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a kormánynak konkrét javaslatokat kell kidolgoznia azzal kapcsolatban, hogy kinek mi a hatásköre, vagyis mit kell a helyi önkormányzatoknak, a kistérségeknek és mit a régiónak megoldania. Egyebek mellett a kistérségi szabályozás kidolgozását is fel kellene gyorsítani – mondta.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter egyetértett abban, hogy mindenekelőtt a munkamegosztást kell tisztázni, de egyúttal konkrét javaslatokat is vár a hét önkormányzati érdekszövetségtől. Mind a tárcánál, mind az államreform bizottságnál komoly munka folyik e téren; ha az önkormányzatok is hozzáteszik ehhez a magukét, a javaslat előbb-utóbb a kormány elé kerül – tette hozzá a tárca vezetője.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy egy 7-7 fős fős munkcsoportot hoznak létre, amely a fejlesztés irányait felvázoló vitaanyag kidolgozását folytatja a szerkezeti, működési, illetve finanszírozási problémák megoldása érdekében.

A miniszter elmondta: a tárca hamarosan 247 millió forintot utal át a megyei területfejlesztési hivatalok számára. A távlati cél a regionális területfejlesztési tanácsok erősítése, de ez nem jelenti azt, hogy meg lehetne feledkezni a megyei testület erőfeszítéseiről – fogalmazott. Az összeg fedezete már megvan, de az utaláshoz kormányrendelet-módosításra van szükség, ezért még nem tudni, pontosan mikor érkezhet a számlákra a pénz.