Közgyűlést tartottak a polgárőrök

Az elnökség
Az elnökség
Nyírbátor – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség a 2006. évet értékelő, valamint tisztújító küldött közgyűlését rendezte meg 2007. március 03-án Nyírbátorban a határőr igazgatóság dísztermében.

A rendezvényen részt vett Kozma Péter SZSZB Megye Közgyűlésének alelnöke, Csóra György, az Országos Polgárőr SZövetség alelnöke, a házigazda Szepesi István határőr dandártábornok igazgató, Dr. Andrékó János ezredes megyei rendőr főkapitány, valamint a térség rendvédelmi szerveinek vezetői, képviselői.

A legutóbbi tisztújító küldöttközgyűléskor – 2003-ban – a megyében 129 polgárőr egyesület működött tíz régióban 5.257 polgárőrrel, amely az eltelt négy év során folyamatosan bővült. Jelenleg 152 egyesület működik a megyében már tizenegy régióba tömörülve közel 7.200 polgárőrrel. Ez az országban lévő polgárőrök 10%-a. Ennek a jelentős számú önkéntesnek az elmúlt évi tevékenységét értékelte Somogyi János megyei elnök beszámolójában, amikor hangsúlyozta, hogy a lakosság közeli kapcsolat erősítése, a prevenció szélesítése szükségessé tette új együttműködési megállapodás kötését a megye rendőreivel.

A polgárőrök önálló bűnmegelőzési tevékenysége láthatóbb, koncentráltabb, célirányosabb lett. Nagyobb lehetőség nyílt a települések átfogóbb ellenőrzésére, prioritást kapott a lakás betörések és gépjármű lopások megelőzése, valamint a közterületi és az iskolák környéki megelőző jelenlét növelése, a rendőrökkel, határőrökkel való közös szolgálat erősítése: összességében a lakosság biztonságérzetének javítása.

Az elnök kiemelte, hogy az elmúlt év során 7.191. polgárőr 527.460 óra szolgálatot teljesítettek / 50 ezerrel többet, mint egy évvel korábban / – ebből rendőrrel és határőrrel közösen 221.500 órát-, amely során 325 személyt fogtak el, illetve működtek közre elfogásukban. A rendvédelmi szervekkel 391 esetben értek tetten jogsértőket, 43 esetben vettek részt eltűnt személy felkutatásában. Jelzést a rendvédelmi szervek felé 15.315 esetben adtak.

Somogyi János külön is kitért a rendezvénynek helyt adó Nyírbátori Határőr Igazgatósággal való közös munkavégzésre. A határőrök szerveivel a 152 polgárőr egyesületből 4.300 főt magába foglaló 94-nek van együttműködési megállapodása. Nemcsak a határterületen, hanem mélységben is teljesítenek együtt szolgálatot a határőrökkel. A közös 4.350 szolgálati óra során 575 esetben 1.120 polgárőr és 1.560 határőr végezte vállvetve feladatait.

A két stratégiai szövetségesen – a rendőrségen és a határőrségen kívül egyre jobb az együttműködő más szervekkel is a kapcsolat. Különösen fejlődő az utóbbi időben a katasztrófavédelemmel, a Magyar Postával, a természetvédőkkel. Az Országos Polgárőr Szövetség tevékenységéről – külön elismerve a szabolcsi szervezet kiemelkedő tevékenységét – Csóra György az OPSZ alelnöke tájékoztatta a jelenlévőket hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy a Szövetség immár törvény által szabályozva végezheti munkáját.


A rendezvény végén
elismerések átadására került sor
Polgárõr Arany Érdemkeresztet
– amelyet Csóra György OPSZ alelnök adott át
– kapott Balogh József /Kék/, László
Antal
/Tiszabercel/,
Ezüst Érdemkeresztet Opre Miklós /Kántorjánosi/,
Pokol Barnabás /Záhony/, Lemák János
/Pusztadobos/,
Bronz Érdemkeresztett Vámos György /Kékcse/,
Kelemen Zoltán /Tunyogmatolcs/, Barkaszti Ferenc /Székely/.
A megyei polgárõr szövetség elismerését
Váradi László
/ Demecser/ , Barna Jánosné
/ Varjúlapos/, Varga Zoltán /Gyõrtelek/, Simkó
László
/Dombrád/, Balla Sándor /Gyüre/,
Kovács Sándor Gyula /Tiszaszentmárton/, Pataki
Miklós
/Nyírtura/, Fekete Sándor /Milota/,
Dallos János /Nagykálló/, Tóth Ferenc
/Nyírgyulaj/ vehette át Somogyi Jánostól.
A Nyírbátori Határõr Igazgatóság
igazgatójának dicséretében és tárgyjutalmában
Rubóczki István /Ajak/, Botos Gábor /Jánkmajtis/
és Serbán János /Nyírbéltek/ részesült.

Kozma Péter a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszönetét kifejezve a jelenlévőknek és rajtuk keresztül a közel 7.200 fős tagságnak kiemelte, hogy mindezt az áldozatot önzetlenül, önkéntesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végzik éjjel és nappal.

Szepesi István dandártábornok határőr igazgató méltatva és megköszönve a polgárőrök együttműködését rövid tájékoztatást adott az általa irányított szervezet tevékenységéről, majd röviden kitért a schengeni csatlakozásra való felkészülés helyzetére, illetve érintette rendőrség és a határőrség integrációjával kapcsolatos témát. Mivel az elnökség négy esztendőre szóló mandátuma lejárt, ezért a küldött-közgyűlés új elnökséget választott, amely elnöki posztjára ismét Somogyi Jánosnak szavaztak bizalmat.

Még a közgyűlés előtt Dr. Andrékó János r. ezredes megyei főkapitány két VW Golf III. típusú személygépkocsit adott át a tiszadadai és a nyírkátai polgárőrök, a rendezvényen pedig dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Szalánczi László, Somogyi Gyula és Bordás Béla polgárőröket.

– Tanyik József –