Közgyűlés: új lakópark épülhet, a Loki pénzügyei is terítéken

A Régi Városházán dolgozók létszámnövelése érdekében a volt Tourinform-irodát is hasznosítják
A Régi Városházán dolgozók létszámnövelése érdekében a volt Tourinform-irodát is hasznosítják - © Fotó: Matey István
Debrecen – Elkészítette a 2017-re vonatkozó pénzügyi beszámolóját a DVSC Futball Szervező Zrt., melyet minden bizonnyal megvitatnak majd a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésén.

Az előterjesztésből egyebek mellett kiderül, hogy a cégben az MSZ Kaszinó Kft. 73,09, Debrecen önkormányzata 25,26, míg egyéb vállalkozások 1,65 százalékos részesedést tudhatnak a magukénak.

Kevés pénz a játékjogokból

Az anyag szerint az adózott eredmény változása jelentős: a 2016-oshoz képest mintegy 1,3 milliárd forinttal kevesebb. Ha megnézzük, honnan is származik ez a hatalmas negatívum, láthatjuk, hogy a társaság ráfordításai nem nőttek, sőt valamelyest sikerült visszafogni azokat, ám a bevételei nagymértékben megcsappantak.

Az értékesítés nettó árbevétele 268,5 millió forinttal kevesebb, mint az előző évben. Az egyéb bevételei csaknem 1 milliárd forinttal visszaestek. Míg 2016-ban játékjog-eladásból mintegy 1,2 milliárd forint bevétele keletkezett a társaságnak, addig tavaly jóval kevesebb, csak 186,6 millió forint.

loki1Fotó: Derencsényi István

Ugyanakkor az is kiderül, hogy a DVSC Futball Szervező Zrt. pénzkészlete jelentős, forgóeszközei fedezetet nyújtanak a rövid lejáratú kötelezettségeire. A folyamatos működés biztosítottnak tűnik. (A debreceni önkormányzat 2017-ben 20 millió forint működési támogatást nyújtott a társaságnak.) Egy másik közgyűlési előterjesztés szerint lakópark épülhet a debreceni Mikepércsi út elején, az egykori Tüzép-telep helyén.

Új beléptetés

A beruházás a Mikepércsi út, Monostorpályi út, Leiningen utca, Előd utca által határolt területen valósulhatna meg.

Az indoklás szerint a beépítetlen terület elhelyezkedése, közlekedési kapcsolatai, utcahálózata, a telek adottságai, a terület közművesítettsége kedvező feltételeket biztosítanak a fejlesztés számára. A megengedett építménymagasság 8 és fél, valamint 12 és fél méter között változna.

Ugyancsak érdekesnek ígérkezik az a napirendi pont, mely szerint idén növelik a Piac utcai Régi Városházán dolgozók létszámát.

Ám mivel nincsen elég szabad iroda, a februárban a Piac utca felőli részen kiürített egykori Tourinform 81 négyzetméteres helyiségét is igénybe vennék. Mivel a mostani porta kicsi, az új beléptető rendszert is oda telepítenék.

Pályázat díjkompenzációra

Várhatóan a közgyűlés utolsó napirendi pontja lesz az a javaslat, amely értelmében adjon be az önkormányzat pályázatot a Magyar Államkincstárhoz a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására. A pályázat keretében olyan településeket támogatnak, ahol a lakossági közműves ivóvízellátás, szenny­vízelvezetés és tisztítás költségei jelentősen meghaladják a bevételeket. A város ezen keresztül 206 millió forintra számítana.

OCs