Közgyűlés Tubesről – az MSZP a Zengőt ajánlotta, a FIDESZ – KDNP kivonult

Parázs vitákkal, délután négytől éjjel fél tizenkettőig tartott a NATO – lokátorral kapcsolatban a pécsi ellenzék kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés, amelyen legalább kétszáz civil is részt vett. A testület a hét napirendi pont közül kettőt elnapolt, kettőben tájékoztatást kért, hármat pedig megszavazott.

Az ellenzék által legfontosabbnak tartott napirendi pontot, a változtatási tilalom elrendelését a szocialista frakció indítványára elnapolták, mivel a baloldal további szakértők meghallgatását tartotta szükségesnek. A lokátor tervezett helye ugyanis “A” minősítésű védőkörzet, ami azt jelenti, hogy egy korábbi kormányrendelet értelmében nem tárolható a területen veszélyes hulladék, ásványi olaj, és nem épülhet vízelvezető nélkül műút. A beruházás ellenzői szerint mindezeket a szabályokat megsértenék a lokátor megépítésével.

Patthelyzet alakult ki a felterjesztési joggal kapcsolatban is. A Fidesz – KDNP, valamint az Összefogás Pécsért Egyesület indítványozta, hogy a pécsi önkormányzat éljen e jogával a március 7 – én hozott kormánydöntéssel szemben, vagyis az önkormányzati törvény alapján kezdeményezze a lokátor Tubesen történő megépítésére vonatkozó döntés visszavonását. A vita azért alakult ki, mert az MSZP és az SZDSZ frakció az előterjesztésbe bele kívánta venni azt is, hogy a határozat visszavonása mellett a kormány vizsgáljon meg más helyszíneket is, “különös tekintettel a Zengőre”. Az ellenzék álláspontja azonban az volt, hogy a közgyűlés hatásköre nem terjedhet ki arra, hogy a kormánynak javaslatot tegyen: hol legyen a lokátor a Tubes helyett.

A szocialista frakció többször szünetet tartott, amely alatt kormányzati szervekkel is egyeztettek – mondta a Független Hírügynökségnek Kablár János frakcióvezető, aki azt nem árulta el, mely kormányszervekkel vették fel a kapcsolatot. Az ellenzék etikátlannak tartotta az MSZP módosítási indítványát, így – bár azt megelőzően név szerinti, nyílt szavazást kért – kivonult az ülésteremből. Az MSZP és az SZDSZ így az ellenzék jelenléte nélkül, egyhangúan megszavazta az ellenzéki javaslatot, amelyet kiegészítettek a “különös tekintettel a Zengőre” fordulattal, amelyet a beruházást ellenző politikusok elfogadhatatlannak tartottak.

Az ülésen döntés született arról, hogy az Építési Szabályzat módosításával kapcsolatos eljárást gyorsított ütemben folytatják le. A közgyűlés egyhangúan támogatta azt az ellenzéki indítványt, mely szerint a város önkormányzatának ügyfélkénti bejelentkezését tartalmazta. Ennek értelmében az önkormányzat ügyfélként a hatósági eljárás valamennyi részletét érintő döntésről azonnali felvilágosítást kaphat.

Az ülést rendszeresen megszakították a közönség soraiból érkező: “áruló” bekiabálások, és a felszólalásokat követő vastapsok és vélemény – nyilvánítások. Tasnádi Péter polgármester többször figyelmeztette a rendzavarókat, hogy kiürítteti a termet.

A rendkívüli közgyűlést Révész Mária, a FIDESZ – KDNP frakcióvezetője részben sikeresnek minősítette, a felterjesztési joggal kapcsolatos indítvány elfogadása miatt, vagyis hogy a város forduljon nyíltan szembe a kormány korábbi határozatának, de az alternatívaként a Zengőt javasoló szocialista álláspontot elítélte. A képviselő azt reméli, hogy a változtatási tilalomra vonatkozó javaslatukat a következő rendkívüli közgyűlésen egyhangúan elfogadják a képviselők.

Kablár János , az MSZP frakció vezetője elégedett volt a közgyűlés eredményével, szerinte ugyanis a legtöbb kérdésben konszenzus született. Az ügy az elnapolt napirendi pontok miatt március közepén újabb rendkívüli közgyűlésen folytatódik.