Közgazdász-vándorgyűlés – Nagy Márton: a bankok aktivitása a lényeg

Miskolc, 2015. szeptember 5., szombat (MTI) – Nagyon sok bank azt állítja, hogy szeretne Magyarországon maradni, mert stratégiai országnak tekinti, az MNB azt várja, hogy ezt cselekedeteikben, aktivitásukban mutassák meg – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén Miskolcon szombaton.

A pénzügyi szakember fogalmazása szerint: “a duma az nem kell”, mert minden bank azt mondja, hogy fontos számukra ez az ország, de a számokból ez nem látszik.

Ma a Magyarországon lévő nyolc univerzális bankból hat aktív, a többi passzív – mondta, neveket nem említve.

Szólt arról is, hogy finanszírozási oldalról “össze kell rakni a növekedést, és ebben a bankrendszernek kulcsfontosságú szerepe van…, tisztítani kell a mérlegeket, a jegybank ezt ösztönözni fogja”, a bankrendszer konszolidációjának meg fel kell gyorsulnia, a passzív bankoknak aktívvá kell válniuk, “vagy igenis szint kell vallaniuk”.

A hitelezésről szólva azt mondta Nagy Márton, hogy a bankok nagyon sokszor azt mondják, nincs hitelkereslet, a vállalatok ugyanakkor azt állítják, hogy nincs hitelkínálat.

Mivel a bankok mondják meg, hogy melyik vállalat tekinthető hitelképesnek, “kirekesztenek az ajtón egy csomó vállalatot”, így nem látják a valódi hitelkeresletet. A bankok nagyon messze vannak attól az állapottól, mint amelyben a válság előtt voltak az adósminősítésben – hangoztatta. Hozzátette: azt az állapotot szeretné látni, hogy ugyanazokat a vállalatokat tekintik hitelképesnek, mint a válság előtt, és akkor “rendben leszünk”.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s