Közép- és kelet-európai filmek fesztiválja Bécsben magyar résztvevővel

Bécs, 2012. május 28., hétfő (MTI) – Több mint harminc film, köztük Sós Ágnes rendezőnő Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilmje is szerepel a LET’S CEE Filmfesztiválon, amelynek hivatalos megnyitóját hétfő este tartották Bécsben.

A fesztivál arra vállalkozik, hogy kiemelkedő közép- és kelet-európai játék- és dokumentumfilmeket ismertessen meg a bécsi közönséggel, köztük fesztiváldíjas alkotásokat. A filmek egy részét először mutatják be Ausztriában.

A hétfő esti megnyitón Agnieszka Holland lengyel rendezőnő Sötétben című alkotását vetítették. A filmet 2012-ben a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában Oscar-díjra jelölték.

A program keretében szombaton és vasárnap is látható lesz Sós Ágnes Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című dokumentumfilmje. A film két fiatal kecskeméti hegedűművésznőt mutat be, Pusker Ágnest és Júliát. A testvéri kötelékről, egy családi titokról és a zene erejéről szóló alkotást a 2011-es Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmért járó Ember Judit-díjjal tüntették ki.

A szervezők nemcsak annak a mintegy 750 ezer embernek ajánlják a rendezvényt, aki a régióból származik és Bécsben él, hanem minden osztrák nézőnek is, aki érdeklődik a jó filmek iránt. A fesztivált, amelyet a bécsi Collegium Hungaricum – Balassi Intézet is támogat, számos kísérőprogram egészíti ki: koncertek, egy fotókiállítás, valamint filmes témájú szimpóziumok.

A LET’S CEE díjait vasárnap osztják ki, dokumentum- és játékfilm kategóriákban.

A fesztivál címe angol nyelvű szójáték, amely a “Lássuk!” (Let’s see!) kifejezést és Közép- és Kelet-Európa angol nevének rövidítését (CEE) ötvözi.

– MTI –