Elismerés

2020.03.17. 19:15

Másodszor lett övé a díj

A családjában több újságíró van, de kiderült, ez az útja Hajdu Mariann-nak is.

Nagy-Hankó Krisztina

20200313 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A március 15.-i sajtónapi ünnepségen Uri Mariann az Észak-Magyarország főszerkesztője Hajdú Mariann szerkesztőnek adta át a 2019-es év évújságírója kitüntető címet. képen: Hajdú Mariann szerkesztő

Fotó: Kozma István

Március 15. a nemzeti ünnepen túl a sajtószabadság napja is. Erről minden évben megemlékeznek a médiában dolgozók. Ez az ideje annak, hogy elismeréseket adjanak azoknak az írott és elektronikus sajtóban dolgozó kollégáknak, akiket érdemesnek tartanak rá. Az Észak-Magyarország napilap munkatársainak körében végzett szavazás alapján Hajdu Mariann újságíró, szerkesztő lett az év újságírója.

 

Nem csak munka

Meglepődött, nem számított rá. A másik két kolléga, Hegyi Erika és Bujdos Tibor is megérdemelte volna a díjat – mondta Hajdu Mariann. Pár évvel ezelőtt, 2013-ban is megkapta már ezt az elismerést, egy évvel korábban pedig a miskolci városháza kitüntetését vehette át. Több évtizede van a pályán, 1993- ban kezdett újságíróként az Új Hírnöknél, ott tíz évet töltött. Majd két lánya születése után 2005-ben kezdte munkáját az Észak-Magyarországnál.

Nagyon szereti a munkáját, az írás számára nemcsak munka, hanem hobbi is. A szerkesztői munkában pedig az a legjobb, hogy sokat olvashat – a kollégák írásait, cikkeit. Egész életében meghatározó volt számára az olvasás – tette hozzá Mariann.

Az újságírásban az is nagyon jó, hogy utánajárhat a dolgoknak. Mindig is érdeklődő, a világ iránt nyitott volt. Már gyermekkorában érdekelte a szakma, ami nem véletlen, hiszen édesapja és később testvére is újságíróként tevékenykedett. Ebben nőtt fel. Ennek ellenére nem egyenes út vezetett a sajtóhoz, hiszen előtte dolgozott a végzettsége okán tanárként, de bébiszitterként is, külföldön. Kereste az útját, de végül mégis erre a pályára került ő is, követve a családtagokat.

Teljes bizonyságot az adott neki, hogy jó helyen van, amikor az újságíró-iskolában – amelyet időközben elkezdett – az év riporterének választották. Ekkor már nem voltak kétségei afelől, hogy a családi indíttatást követnie kell. Sok téma közel áll hozzá. Ide sorolható a kultúra is, de leginkább a várospolitika. Ebben lát sokféle megközelítési módot, igazi riporteri kihívásokat. Nyilván mindez másként működik egy országos médium esetében, mint egy megyei napilapnál, de itt is sokszínű és szerteágazó a munka – tudtam meg az év újságírójától.

(A borítóképen: Hajdu Mariann | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!