Közeleg a kulturális november

Siklósi Csaba csütörtöki értékelő beszédében kifejezetten sikeresnek ítélte az őszi fesztivál keretében zajlott Rómeó és Júlia című estet, illetve Vásáry Tamás és Tunyogi Henriett közös fellépését.

A várakozásoknak megfelelően zajlottak az őszi fesztivál eddigi programjai, fogadtatásukat, látogatottságukat tekintve is – tekintette át csütörtöki sajtótájékoztatóján a Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója az eseményeket a rendezvénysorozat “hajrájában”. Siklósi Csaba elmondta: mindez persze nem jelenti azt, hogy kifejezetten populáris műsorszámok szerepeltek, hanem inkább azoknak az igényeire figyeltek, akik magasabb kultúrára, ínyencségekre is vágynak

A vezető kifejezetten sikeresnek ítélte Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter “… és Rómeó és Júlia” című estjét, illetve Vásáry Tamás és Tunyogi Henriett közös fellépését; ez utóbbin, mint mondta, kétszer is felállva tapsolt a közönség.

– Az egyik oldalról nézve öröm, ám a másik felől sem bosszúság, hanem inkább realitásnak mondható az, hogy ennyi program akad, olykor ugyanazon a napon – utalt Siklósi arra, hogy a Vásáry-koncert, illetve A fény ösvényei című film bemutatója egyazon időpontra esett -; ez azt mutatja, hogy van igény Debrecenben a kultúrára.

Egyetlen napon belül mindenki találhatott magának kedvére valót – fejtegette, egyútttal emlékeztetve arra is, hogy az őszi fesztiválon előttünk van még többek között a frankofón filméjszaka (csütörtök estétől), amelyen, újdonságként, immár jelképes összegű belépdíjat szednek, Siklósi Csaba szavai szerint azért, hogy valóban azok menjenek el a moziba, akiket érdekel a francia filmkultúra, s nem csupán egy “bulis” estre vágynak.

Említette a 28-án kezdődő, a reformáció emléknapjához kötődő kulturális fesztivált is, amelyben a Főnix, ha nem is társrendezőként, szintén részt vesz, például az Apolló moziban a Passió, illetve a Luther című filmek vetítésével.

A novemberben várható – a sajtótájékoztató tulajdonképpeni apropójául szolgáló – események ismertetésekor Siklósi Csaba a kulturális kínálatból kiemelte a november 16. és 19. között zajló debreceni irodalmi napokat (melynek fő helyszíne az idén is a Vojtina bábszínház), illetve az Adventi vasárnapokat (amely ebben az évben november 27-én kezdődik el, s a hagyományok szerint délelőttönként az Apolló moziban gyermekműsorral, – foglalkozásokkal zajlik, délután pedig a főtéren a mindenki karácsonyfája díszítésével, illetve kórusfellépésekkel, este pedig koncerttel kívánja elmélyíteni a karácsonyvárás hangulatát).

A Főnix Csarnokban várható kulturális rendezvények közül a programigazgató kiemelte a Fire of Anatolia című török tánc-világprodukciót, amely először – november 8-án – a Főnix közönségének mutatkozik be, s csak utána a fővárosban. Siklósi, illusztrálva az esemény rendkívüli jelentőségét, beszámolt arról, hogy a szervezők eleinte komolyan aggódtak, hogyan is jutnak el Debrecenbe, hiszen egyenesen New Yorkból érkeznek (ahol a cívisvárosbeli fellépést megelőző napon adják elő a török birodalom ősi történelmét bemutató tánckompozíciót).

A programigazgató utalt arra is, hogy a nagy gonddal kiválasztott 90 török művész Guinness-rekordot is döntött az időegység alatti tánclépések számát tekintve: egy másodperc alatt átlagosan négyet lépnek a fantasztikus kis-ázsiai parkettvarázslók.

Siklósi Csaba szintén fontosnak tartotta szólni a nem sokkal a “töröktűz” után jövő, szintén nagyszabású estről: az Ez nem ugyanAz című országjáró musicalkoncertről, amelyen a zenés-táncos színjátszás 33 legnépszerűbb dala hangzik el hazai sztárok avatott tolmácsolásában, élőben, komplex színpadi élményvilággal körítve. A programigazgató szavai szerint a produkció gazdáinak személyes álmuk vált valóra azzal, hogy felléphetnek a debreceni Főnix Csarnokban.

Az Apolló mozi jövő havi programjai közül Siklósi először két november 4-ei filmes eseményre hívta fel a figyelmet: e napon délután vetítik a Debrecen Televízió Mi történt akkor hajnalban? című dokumentumfilmjét, este pedig Koltay Gábor “Néma kiáltás? Rekviem a meg nem született gyermekért” című, a nemzet fogyásának okairól, tendenciáiról, a szóba jöhető megoldásokról szóló dokumentumalkotása díszbemutatójának helyszínéül szolgál a filmszínház.

Mint megtudhattuk, november 3. és 9. között, esténként európai, köztük díjnyertes rövidfilmekből is csemegézhet a debreceni nagyérdemű.

F.Gy