Közeleg a húsvét, közelegnek a dugók a határon

A tapasztalatok szerint ismét lelassul majd a forgalom a határátkelőknél húsvét előtt és után, mert a román, szerb és ukrán vendégmunkások először hazautaznak, majd vissza Nyugat-Európába dolgozni. A Határőrség azt javasolja, hogy aki ilyenkor utazna, az az ünnep előtt és után inkább a kisebb átkelőket használja.

Várhatóan a külföldi vendégmunkások már csütörtök délután elindulnak Nyugat-Európából, a legnagyobb fogalomra azonban pénteken napközben és szombaton hajnalban kell számítani. Ekkor is a hegyeshalmi és a rábafüzesi határátkelőkön.
A külföldiek a belépés után néhány órával Szerbia, Románia, és Ukrajna felé hagyják el az országot, így az ottani átkelőhelyeken is lassulhat a forgalom.

A vendégmunkások és az ünnepet hazánkban töltő turisták a korábbi évek tapasztalatai szerint húsvét hétfőn délután és este indulnak majd vissza Nyugat-Európa felé, többségük Hegyshalomnál és Rábafüzesnél hagyja majd el az országot.

A Határőrség javaslata szerint az osztrák oldalon a rajkai, soproni, kópházi, bucsui és a kőszegi határátkelőhelyeket érdemes használni; a román határon a kiszombori, méhkeréki, létavértesi, nyírábrányi, vállaji és a csengersimai, ukrán viszonylatban pedig a tiszabecsi és a beregsurányi átkelőket. Várhatóan Románia uniós csatlakozása és az egyszerűsített határátlépési szabályok miatt a magyar-román határszakaszon csak kisebb várakozási idők alakulhatnak ki – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Tímár Zoltán, a Határőrség helyettes szóvivője.