Friss hírek

2009.09.30. 19:44

Az Egyesült Államok felgyorsította az iraki csapatkivonást

<p>Az amerikai hadsereg felgyorsította csapatainak kivonását Irakból, és négyezer katonát küldenek haza a következõ hónapban - közölte szerdán az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka Washingtonban. Az idõ elötti csapatkivonást a javuló biztonsági helyzet, és az iraki rendfenntartó erõk javuló teljesítménye teszi lehetõvé. A felszabaduló erõforrásokra Afganisztán vár.</p>

Az amerikai hadsereg már október közepére 120 ezerre csökkenti az Irakban állomásozó katonái számát, "picivel elõbb az eredetileg tervezettnél" - közölte Ray Odierno tábornok. Az iraki amerikai erõk parancsnoka kongresszusi meghallgatásán elmondta: a felgyorsított csapatkivonást azt tette lehetõvé, hogy az iraki rendfenntartó erõk már átvették az irányítást, és az amerikaiak már csak támogató szerepet játszanak.

Odeirno tábornok elmondta, hogy az Irakban már nem szükséges felszereléseket Afganisztánba szállítják át. A Irakból kivont katonák szintén Afganisztánba kerülhetnek, ahol az ottani amerikai parancsnok negyvenezer fõs erõsítést kért Washingtontól, arra figyelmeztetve, hogy több katona nélkül a nyolc éve tartó háború "jó eséllyel kudarccal fog végzõdni". A Fehér Ház jelenleg tárgyalja az új afgán stratégiát, és így az esetleges csapatnövelés kérdését is.

Az Egyesült Államoknak egy biztonsági megállapodás értelmében 2010 augusztusáig minden harcoló alakulatát ki kell vonnia Irakból, ahol 2011 végéig maradhat ötvenezer amerikai katona. Odeirno ugyanakkor a New York Times címû amerikai lapnak nyilatkozva elmondta, hogy hamarabb is ki tudják vonni a harcoló alakulatokat, ha a januári iraki választások rendben lezajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!