Közelebb kerülnek egymáshoz a szomszédok

Közelebb kerülnek egymáshoz a szomszédok
Közelebb kerülnek egymáshoz a szomszédok
Nyíregyháza – Románia Gyulai Főkonzulátusának vezetője és munkatársai megyénkkel ismerkedtek kedden, a megyeházán Kozma Péter alelnök tájékoztatta a vendégeket

IoanFodoreanu, RomániaGyulai Főkonzulátusának vezetője, Székely Attilaalkonzul és Orbán Jánostanácsos volt a vendége kedden Kozma Péternek, a megyei közgyűlésalelnökének.

A 2006. november 17-én megnyílt főkonzulátus (Gyula, Munkácsy u. 12.) a Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő román állampolgárok ügyeivel foglalkozik.
A megbeszélésen a főkonzult a megyei közgyűlés működése érdekelte a legapróbb részletekig, mint mondta: nem szeretnék ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint az uniós tagságban előrébb tartó magyar kollégáik.

Mindketten fontosnak tartották a határon átnyúló régiós együttműködést, melyet az EU támogat. Szabolcs-Szatmár-Beregnek jelenleg „testvérmegyei” kapcsolata van Szatmár, Maros és Hargita megyével. Utóbbival közös gazdasági társaságot is létrehoztak. Fontos a Kraszna, a Szamos és a Túr mentén a környezetvédelmi együttműködés, hiszen a tájegységek nem ismerik az adminisztrációs határokat.

– Györke László –

Címkék: , , , ,