Közel százmilliárdos EU-támogatás vidékfejlesztési programokra

Brüsszel – Minden folyamatban lévő, összesen 118 vidékfejlesztési programot fogadtak el 99,6 milliárd euró értékben a 2020-ig terjedő támogatási időszakra vonatkozóan Brüsszelben – tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság pénteken.

A görög vidékfejlesztési támogatás elfogadásával pénteken lezárult az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EAFRD) 2014-2020-as időszakra vonatkozó támogatási eljárása.

Az uniós alap 99,6 milliárd eurós támogatását nemzeti és regionális állami hozzájárulások, valamint magánbefektetők egészítik ki további 60,6 milliárd euróval. Ez a támogatási összeg segíti az európai vidéket és az ott dolgozókat a gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásokban, hogy ki tudják használni az előttük álló lehetőségeket – tájékoztat a bizottság.

A közlemény szerint Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos kiemelte, hogy a vidékfejlesztési program munkalehetőséget, növekedést és a vidék versenyképességének javítását jelenti. Úgy vélte, okos és jó stratégiára épülő befektetések teremtik meg a pezsgő vidéki gazdaság feltételeit.

A bizottság tájékoztatása szerint a 2014-2020-as támogatási időszak fő célkitűzései között szerepel a mezőgazdaság versenyképességének javítása, a fenntartható gazdaság létrehozása, valamint az éghajlatváltozás elleni hatékony fellépés mellett a vidéki gazdaságok és közösségek kiegyensúlyozott területi fejlődésének elérése.

– MTI –