Közel száz gép indul a 18. vitorlázórepülő Európa-bajnokságon

Őcsény, 2015. július 9., csütörtök (MTI) – Huszonegy országból közel száz gép áll rajthoz a 18. vitorlázórepülő Európa-bajnokságon, amely vasárnap kezdődik a Tolna megyei Őcsény repülőterén – jelentették be a szervezők csütörtökön, a verseny helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

A július 25-ig tartó kontinensbajnokságon, amelyet a FAI (Fédération Aéronautique International) égisze alatt rendeznek, három kategóriában 89 vitorlázógép száll fel, és 120 pilóta versenyez – mondta Gyöngyösi András, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség elnöke.

Az Eb-n a sportágban erős lengyel, német és brit csapatok legeredményesebb szereplőinek sorában ott lesz a többszörös világ- és Európa-bajnok német pilóta, Michael Sommer, a lengyel Sebastian Kawa, a hattagú magyar válogatottban pedig Hegedűs László a legnagyobb név.

A 18 és 20 méteres szárnyfesztávolságú, illetve a szabad osztályú, azaz megkötés nélkül rajtoló gépek versenynaponként 300-500 kilométeres távot tesznek meg jellemzően 120 kilométeres óránkénti átlagsebességgel. A viadal végén e három kategóriában avatnak bajnokot.

A házigazda Őcsényi Repülőklub Sportegyesület a bajnokság nyitónapján repülőnapot rendez, amelyen bemutatót tart mások mellett Besenyei Péter műrepülő és Tóth Ferenc vitorlázó-műrepülő világbajnok is.

Az Eb megrendezését 5 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt 36 évben harmadik alkalommal rendeznek Európa-bajnokságot Magyarországon, s ha jól sikerül a kontinensverseny, a magyar szövetség világbajnokság rendezésére is pályázik.

– MTI –