Közel száz évig munkálkodott a kertben

Közel száz évig munkálkodott a kertben
Közel száz évig munkálkodott a kertben
Nyíregyháza – Hétfőn ünnepelte 102. születésnapját a Nyíregyházán élő Viszlai Béláné Vadasfalvi Ilona. Ilonka néni otthonában él lányával (Judittal), és unokahúgával (Gizellával).

Születésnapjára már hétfő délután megérkezett Károly fia is, aki családjával Budapesten él. A szintén fővárosban élő unoka (Andrea) és a két dédunoka (Péter és Gábor) csak a születésnapi vacsorára érkeztek meg.
Ilonka néni Szikszón született. Háztartásbeli volt, leginkább kertészkedi szeretett – főleg virágokkal foglalkozni –, de a kézimunkázás is kedvelt elfoglaltságai közé tartozott amellett, hogy felnevelt két gyermeket.

Mindkét világháborút átélte: az első világháborúban még gyermek volt, a másodikban viszont sokat szenvedett, így nem szívesen emlékszik rá vissza. Asztalos férjét 1964-ben veszítette el.

Amikor tanító lánya Nyíregyházára költözött, Ilonkanéni kezdetben ingázott Szikszó és Nyíregyháza között, majd körülbelül 20 évvel ezelőtt úgy döntött: ideköltözik ő is.
– Beszélgetni nem nagyon szeret, viszont szívesen versel – mondta Judit édesanyjáról. – Olyan verseket és mondókákat tud, melyeket még kisgyermekként tanult meg, és ezekből nagyon sok van. Vagy előfordul, hogy elkezdünk egy imádságot, és ő bekapcsolódik. A memória frissen tartása céljából emellett néha leülünk, és gyakoroljuk a szorzótáblát is.
– Pilisvörösváron van egy telkem – folytatta Károly. – Édesanyám 89 évesen kijött velünk, és egyszercsak arra lettünk figyelmesek, hogy eltűnt a fa alól: felmászott a meggyfára, és aktívan szedte a gyümölcsöt: egészen 97 éves koráig munkálkodott a kertben.
A gyermekek elmondták, minek köszönheti szép korát Ilonka néni. Soha nem dohányzott, nem ivott alkoholt, szívesen táncolt a szüreti bálokban, és nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztott (melyet maga termelt meg a kertben). Ehhez már a dédnagymama fűzte hozzá, hogy ő bizony mindenféle ételt nagyon szeretett.

– Vékony Katalin –