Nagyvilág

2012.08.03. 12:03

Sétáló erőművek Londonban

A londoni olimpia látogatói séta közben energiát állíthatnak elő, a Westfield Stratford City bevásárlóközpont közötti járdákon ugyanis olyan szerkezeteket helyeztek el, melyek a gyalogosok lépteiből energiát termelnek.

A londoni olimpia látogatói séta közben energiát állíthatnak elő, a Westfield Stratford City bevásárlóközpont közötti járdákon ugyanis olyan szerkezeteket helyeztek el, melyek a gyalogosok lépteiből energiát termelnek.Az újrahasznosított gumiból készülő PaveGen a lépések okozta nyomásból létrejövő energiát hasznosítja. Minden lépés alatt öt milliméter horpad be a járda, az ebből nyert mozgási energiát hasznosítják. Minden egyes lépés annyit energiát termel, amennyi egy LED-izzó 30 másodperces égéséhez elegendő. A különleges járda akkumulátorában ráadásul 3 napig is képes tárolni az így nyert elektromosságot. A tervezők számítása szerint közel 30 millió vásárló fordul majd meg az épületben az idei évben, s a lépéseikből befogott energia elegendő lesz arra, hogy a külső világítást fedezzék így. A találmány kiötlője a 25 éves Laurence Kemball-Cook, aki egyetemi végzősként készítette el a járda prototípusát. Forrás: Liveinfo



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!