Közel hárommilliárd hiányzik a működéshez Szabolcsban

Az idén 34 milliárd forintból gazdálkodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés, a költségvetést csütörtöki ülésén fogadta el a testület. Ebből a működési költség 10,2 milliárd forint, a többi beruházásokhoz – például a megyei hulladékprogramhoz – kapcsolódik. A működési hiány 2,9 milliárd forint.

A szabolcsi képviselők döntöttek a saját javadalmuk több mint 14 százalékos csökkentéséről is, a közgyűlés tagjainak illetménye így 86 ezer, az alelnököké 540 ezer, az elnöké 541 ezer forintra változott.

Mint arról már beszámoltunk: a múlt héten rendkívüli ülésén döntött a testület arról, hogy bankot vált, az új pénzintézet, az UniCredit a megye és intézményeinek folyószámláját vezeti, valamint 3 milliárd forint erejéig folyószámlahitelt is nyújt. Ebből fizeti vissza a megyei önkormányzat az OTP-nek a március 31-én esedékes 1,8 milliárdos tartozását, 250 millió forint munkabér-hitelét, továbbá 500 millió forint szükséges az átmenethez, és mintegy 400 millió forint lesz az a szabad hitelkeret, amelyet működési célra fordít a napi likviditás biztosításához.

A kiadások csökkentése érdekében gazdasági igazgatóságot hoztak létre, ehhez 24 intézmény tartozik. Az igazgatóság felállításától racionálisabb, gazdaságosabb, hatékonyabb működést várnak. Már korábban döntöttek 244 álláshely megszüntetéséről, amely közvetlenül 170 dolgozót érint, a többi üres állás volt. Ahogy már arról is beszámoltunk: a Hajdúdorogi Egyházmegyével kötött megállapodás alapján néhány szociális intézményt átvesz a megyétől az egyház.