Friss hírek

2009.11.17. 13:39

Németországban is sztrájkolnak az egyetemisták

<p>Több tucat németországi egyetemen szünetel keddtõl a tanítás, miután több ezer diák kezdett sztrájkolni az oktatási reform ellen, illetve többletforrásokat követelve. Berlinben a rendõrség szerint mintegy 5000-en vonultak az utcára. Transzparenseiken az volt olvasható, hogy "ingyenes oktatást mindenkinek", valamint, hogy a pénzt "a tanulásra és nem a bankokra kell költeni." Egy diák aktivista azt mondta: többet kell az oktatásra költeni, különben 50 éven belül senki sem akar majd Németországba jönni kutatómunkát végezni.</p>

A diákok a tandíj eltörlését is követelik. Emellett elégedetlenek a felsõoktatási rendszer átalakításával is. Azt kifogásolják, ahogy az uniós elõírásokat a német hatóságok átültetik a hazai rendszerben. Az oktatás egyébként Németországban nem szövetségi hatáskör, arról a tartományi kormányok döntenek.

Az elmúlt hetekben több egyetemen is ülõsztrájkot tartottak a német diákok. Elõször csupán szolidaritásból osztrák társaik miatt. Ausztriában ugyanis hetek sztrájkolnak a jobb oktatási körülményekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!