Közel 1200 ember orvosra vár Léhen

Szemán Károly mutatja a beruházás végeredményét
Szemán Károly mutatja a beruházás végeredményét - © Fotó: Ádám János
Léh – Óvoda, Iskola, posta is van Léhen, Szemán Károly, Léh polgármestere és a település legnagyobb örömére.


Most pedig az Európa Uniónak és a magyar kormánynak köszönhetően komoly energetikai beruházáson vannak túl a községben.
– Az intézményeink – óvoda, hivatal, közösségi ház, főző konyha – épületenergetikája újult meg 44,38 millió forintból – újságolta örömmel Szemán Károly. – Szigetelés, kazáncsere, radiátorok, kémény, napkollektorok kerültek beépítésre. Bízzunk benne, hogy a villanyszámlánk le fog csökkenni és néhány év alatt megtérül ez a beruházás, hiszen nem lesznek magas energiaszámláink. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az épületek 1950-ben épültek, így nagyon ráfért a felújítás. Az állami gazdaság építményei voltak akkoriban, amit a rendszerváltás után kapott meg az önkormányzat. A mai előírásoknak nem feleltek már meg. Végre sikerült a pályázatot megnyernünk és a település színfoltja lehetnek majd a felújított intézmények.

Szikszóra kell menniük

Mindezek mellett az orvosi rendelő helyzete is szóba került ottjártunkkor, ezért rá is kérdeztünk a léhi településvezetőnél.

– Sajnos egyelőre nincs háziorvosunk – tudtuk meg Szemán Károlytól. – Eleve szomorú az a tény nekünk, hogy egy rendes embert veszítettünk el… Azonban szeptember végéig mindenképpen várnunk kell, és bizakodó vagyok, hogy a majd kiírt pályázat sikeres lesz. (A háziorvosi szolgálatot korábban kiadták magánpraxisba és mivel elhunyt az orvos, a szabályok szerint a haláleset után 6 hónappal szűnik az meg és csak ezután tud az önkormányzat pályázatot kiírni.)

Hogy mivel jár a háziorvosi szolgálat Léhen? Három (Kázsmárk, Léh, Rásonysápberencs) település lakosságát kell(ene) ellátni, ami közel 1200 embert, vagyis betegkártyát jelent.

– Nincs megoldva, hogy heti két alkalommal kijár egy orvos helyettesíteni. Az lenne jó, ha az orvos helyben lenne és mindhárom településen legalább heti egyszer megjelenne.

Most Szikszóra járnak a helyiek szakorvosi rendelésre, de a gyógyszer felíratás is nehézségekkel jár, hiszen hétfőn, szerdán és pénteken orvos nélkül vannak a helyiek, míg a helyettesítő orvos kedden és csütörtökön megy ki hozzájuk. Az orvosi ügyelet pedig Szikszón van, ami este 6 órától van “szolgálatban”.

 

Lassan élesben a kamerák

Elindult a Belügyminisztérium pályázatán elnyert kamerarendszer felszerelése, telepítése Léhen is. A léhiek bíznak benne, hogy a tíz kamera szeptember végére élesben üzemel majd a zsiványok legnagyobb bánatára. A kamerák képei minden valószínűség szerint a halmaji rendőrőrsre futnak majd be.
hirdetés


hirdet�s