Kovalik Balázs az AEGON Művészeti Díj idei társdíjazottja

Az AEGON Művészeti díjjal idén kitüntetett Térey János költő Kovalik Balázst jelölte meg kedden társdíjazottnak. Kovalik Balázs rendező, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője csütörtökön este veszi át az elismerést a Nemzeti Színházban.

A kortárs magyar művészeket elismerő díjat 2006-ban alapította az AEGON Magyarország Zrt. A tekintélyes összegű (nettó 3 millió forint) díjat élő magyar író kaphatja, az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért.

Az elismerést és az azzal járó nettó hárommillió forintot először Spiró György vehette át Fogság című regényéért, 2007-ben Rakovszky Zsuzsa kapta meg a díjat Visszaút az időben című kötetéért. Az irodalmi díj mellé, az AEGON társdíjat is alapított, amelyre a díjazott író jelölhet kortárs magyar művészt. Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti társdíjat és a nettó kétmillió forintot Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című művéért. Rakovszky Zsuzsa pedig Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas festőművészt jelölte a társdíjra.

Az AEGON Művészeti díj idei kitüntettje Térey János. Az író, költő, drámaíró, műfordító Asztalizene című darabjáért nyerte el a 3 millió forinttal járó rangos elismerést. Térey János kedden hozta nyilvánosságra, hogy Kovalik Balázst jelölte a társdíjra.

A társdíjazott a Képzettársítások-AEGON-estek programsorozat keretében csütörtökön este hétkor veheti át az elismerést. Az AEGON Magyarország ZRT. a Bárka Színházzal együttműködve 2006-ban útjára indított irodalmi-művészeti sorozat házigazdája első pillanattól kezdve Alföldi Róbert. Miután a színész-rendező július 1-jétől a Nemzeti Színház főigazgatója, így a színidirektor új munkahelyén rendezik meg ettől az évadtól a beszélgetős sorozatot.

A Nemzeti Színház főigazgatója az első esten Térey Jánost, az idei év AEGON Művészeti díjjal kitüntetett költőt és a társdíjazott Kovalik Balázst látja vendégül.