Kovács Árpád: elérhető a nullszaldós költségvetés

Budapest – A Költségvetési Tanács (KT) elnöke támogatja a hiányszámok erőteljesebb csökkentését, Kovács Árpád véleménye szerint nem elérhetetlen az egyensúlyi nullszaldós költségvetés a közeli években.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: azon dolgoznak, hogy már 2017-re úgy állítsák össze a költségvetést, hogy annak a hiánya nulla legyen. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a parlamentben a 2015-ös pénzügyi, költségvetési adatok ismertetésekor beszélt arról, hogy nominálisan még mindig nő a hiány, ezért annak megállításához előbb-utóbb “nullás költségvetésre” lesz szükség.

Kovács Árpád szerdán az MTI-nek elmondta: a jegybank szerdán közölt előzetes adatai alapján a bruttó hazai termék (GDP) arányában számított 75,5 százalékos 2015. év végi államadósság szint elsőre csak “szerény mértékű csökkenésnek” látszik az egy évvel korábbi 76,2 százalékról. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez valójában nemcsak egy kedvező tendenciának a folytatását jelenti, amit érdemes felgyorsítani, hanem azt is, hogy az jobb a korábbi, valamivel mérsékeltebb várakozáshoz képest.

Véleménye szerint ki kell használni a mostani “kegyelmi állapotot”, hogy stabil pozíciójú költségvetés és államháztartás alakuljon ki azokra az évekre, amikor csökkenni fog vagy megszűnik az uniós források beáramlása. Az alacsony államháztartási hiány és nyomában a csökkenthető GDP-arányos államadósság mérsékli a finanszírozási terhet, ami mozgásteret biztosít és segít tartalékokat képezni a hosszabb távú problémakezelés érdekében – szögezte le Kovács Árpád.

Elmondta azt is, hogy “örök vita” van arról, van-e “növekedési áldozata” az adósság és a hiányszámok csökkentésének, mivel így – a kiadásokat visszafogva – nem lehet annyit fordítani gazdaságfejlesztésre, mint kívánatos lenne. Ennek fényében is lényeges, hogy a 2016-os teljes év – és nemcsak az első hónapok -, milyen alapot teremtenek 2017-re – vélekedett.

Kovács Árpád kitért arra is, hogy amíg az államadósság szintjének mérésekor az év utolsó adatát nézik, akkor “ezt fogják mindig beállítani”, ez lesz a mérés alapja, amibe “beleférnek” a finanszírozás-menedzseléssel összefüggő hullámzások is.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a tavalyi államadóssági adatokról szólva az MTI-nek elmondta: a nemzetközi piacon nagyon figyelik az államadósság csökkenését, így Magyarország számára ezért is fontos a mutató. Véleménye szerint a GDP-arányosan 75,5 százalékos adósságráta kedvező adat, és elsősorban annak köszönhető, hogy a tervezettnél jobban alakultak a bevételek – a gazdaság fehéredése és a jó munkaerő-piaci adatok nyomán megnőttek költségvetési bevételek -, valamint csökkentek a kamatkiadások. Kifejtette: a kedvező, alacsony kamatkörnyezetben jobban lehet refinanszírozni az államadósságot, ez folyamatosan csökkenti a kamatkiadásokat, amik vélekedése szerint a következő 1-2 évben tovább fognak mérséklődni. Kedvező folyamat, hogy megszorítások nélkül, a bevételek túlfutása miatt alakult ki ilyen kedvező adósságráta 2015 végére – összegezte az elemző.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kötvény-visszavásárlásáról Virovácz Péter elmondta: ennek lényege, hogy a kamatcsere révén a korábbinál alacsonyabbak legyenek a kamatkiadások. Kedvező folyamat az elemző szerint az is, hogy az idén lejáró négymilliárd eurónyi devizakötvényt forinttal tervezik helyettesíteni.

Kifejtette: visszavásárlási aukciókkal, csereügyletekkel lehet elérni, hogy csökkenjen az államadósság devizakitettsége, a kötvények lejárati szerkezetének “hosszításával” pedig egyre kiszámíthatóbb az államadósság refinanszírozása, csökken az ország külső sérülékenysége. Ez utóbbi fontos a hitelminősítői döntések szempontjából – jegyezte meg az ING elemzője.

Kedvező költségvetési folyamatokra utal az is, hogy alacsony, 1,8 százalék lett az államháztartás finanszírozási igénye – mondta. Hozzátette: a mutató jelzi, hogy várhatóan a maastrichti hiány is kedvező lesz.

– MTI –