Kovács Árpád: biztosnak látszik a négy százalék körüli növekedési trend

Budapest – A négy százalék körüli gazdasági növekedési trend biztosnak látszik, ez az európai átlagos növekedésnél másfél-kétszer nagyobb – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Megjegyezte, hogy a magyarországi konjunkturális kilátásokat a német vállalatok soha nem látták ilyen jónak, a német növekedés viszi magával a magyar konjunktúrát.

A növekedés összetételéről elmondta: a külkereskedelmi számok alapján minden indok megvan a kapcsolatok diverzifikálására, a keleti vagy déli nyitásra, hogy több lábon álljon az ország. Magyarországon a növekedés erőteljesen kapcsolódik Németországhoz és az európai trendekhez, de egyre nagyobb arányban kapcsolódik a távol-keleti piacokhoz, és azokhoz a területekhez, amelyekhez Magyarországnak tradicionális partnerérdekeltsége volt.

Kiemelte: jelentős a magyar tőkeexport a környező országokban és távolabb is, ezen a területen kapcsolataiban erősödő, felfelé mutató a trend, aminek megvannak a költségvetési összefüggései.

Kovács Árpád szerint az idei költségvetés eddig a tervek szerint halad, az uniós módszertan szerinti úgynevezett eredményszemléletű elszámolás a tervezettnél még jobb is lehet, 2-2,4 százalék közé várható.

Egy területen van eltérés: a magyar állam meghitelezte az uniós projekteket, hogy azok ne akadjanak meg, ezért a pénzforgalmi szemléletű elszámolások miatt a hiánymutató rosszabb lesz. Ezek a pénzek azonban meg fognak térülni, és addig sem állnak le a projektek – fejtette ki Költségvetési Tanács elnöke.

– MTI –