Magyarország

2015.09.15. 09:59

Illegális bevándorlás - Tuzson: keddtől regisztrációs pontokon adható be a menedékkérelem

Budapest, 2015. szeptember 14., hétfő (MTI) - Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Budapest, 2015. szeptember 14., hétfő (MTI) - Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfő este.A szóvivő hangsúlyozta: abban az esetben azonban, ha valaki Szerbia felől érkezik, amely biztonságos harmadik országnak számít, és ott még nem adta le a kérelmét, akkor azt a magyar hatóságok "azonnal el fogják utasítani", legalábbis a magyar szabályokból ez következik.

Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett befogadási ok sem áll fenn, tehát gyorsított, nyolcnapos eljárásban magát a kérelmet se fogadhatják be a határ mentén - mondta.

A menekültek ellátásáról azt mondta: a szerb hatóságok és "adott esetben a magyar hatóságok" közös feladata lesz, ez akkor dönthető el, ha látják, hogy hány ember van az adott területen.

"Amit a humanitárius hozzáállás megkövetel, azt a magyar hatóságok meg fogják tenni" - jelentette ki a szóvivő.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy a magyar törvénymódosításokon kívül is több egyezményt, jogszabályt kell betartani, például ha egy 12 éves gyermek mászik át a kerítésen, nem ítélhetik meg ugyanúgy, mint a 18 év feletti embert, de ezek a szabályok egyértelműek, és a hatóságok be fogják tartani őket.

Azt mondta: természetesen nagy nyomás nehezedik majd a hatóságokra és a bíróságokra is, de remélik, hogy utóbbiak - amelyek szintén felkészültek a helyzetre - tudják azt kezelni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!