Nagyvilág

2016.06.23. 13:27

Illegális bevándorlás - Szijjártó osztrák lapnak: Ausztria és Magyarország között most a legszorosabb az együttműködés

Bécs - Ma a menekültügyi politikában egyértelmű egyetértés van Ausztria és Magyarország között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számának adott interjújában és hozzátette: a két ország a migrációs válságban "szorosabban működik együtt, mint valaha".

Bécs - Ma a menekültügyi politikában egyértelmű egyetértés van Ausztria és Magyarország között - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számának adott interjújában és hozzátette: a két ország a migrációs válságban "szorosabban működik együtt, mint valaha".

A miniszter kiemelte: Magyarországnak érdeke, hogy Ausztriával, az ország második legfontosabb kereskedelmi partnerével baráti és stratégiai együttműködést alakítson ki. Egyúttal csalódottságát fejezte ki, hogy az új osztrák kancellár elmulasztotta a kapcsolatok erősítésére szolgáló lehetőségeket.

Szijjártó Péter szerint az unió migrációs politikája rossz alapokon nyugszik, hiszen eddig azon alapult, hogy növelte a menekültek számát, és a terhek elosztására törekedett. A miniszter rávilágított: a magyar álláspont szerint a menekültek számát a lehető legkevesebbre kell csökkenteni.

Meglátása szerint mivel nem működik az emberek visszaküldése, az unióba érkezők közül majdnem mindenki Európában maradhat. Ezért Magyarország teljes mértékben támogatja Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter javaslatát, miszerint már az unión kívül dönthetnének a menedékkérelemről - mondta.

Az osztrák tárcavezető áttelepítési programjáról azonban Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy nem kellene bátorítani az Európába történő migrációt. Indoklása szerint már megmutatkozott, hogy ezeket a jó szándékú kezdeményezéseket meghívásnak értékelték azok is, akik csupán egy jobb életet szeretnének.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető arról is beszélt, hogy a magyar kormány keresztény elveket vall, segítenie kell a szükségben élőkön, azonban az nem tartozik a kötelességei közé, hogy ezeknek az embereknek új életet biztosítson Európában. Sokkal inkább abban kell segíteni, hogy az otthonukhoz közel maradhassanak, és a lehető leghamarabb visszatérhessenek hazájukba - jelentette ki a miniszter.

Az újságírói kérdésre, miszerint Magyarország visszafogad-e migránsokat Ausztriából, Szijjártó úgy válaszolt, hogy nem lát erre lehetőséget. Mint mondta: sok más olyan ország van, amellyel Ausztriának visszaküldésről kell beszélnie, de ez nem Magyarország.

A miniszter egyúttal kifejtette, hogy Magyarország számára elsődleges szempont a határok védelme, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg menekültek százai vagy ezrei érkeznek illegálisan az unióba, az emberek elosztásáról van szó.

Arról is beszélt: ideje lenne, hogy az unió egységet mutasson. "Ha arra vesztegetjük az időt, hogy egymást hibáztatjuk, ahelyett hogy a jövőbe mutató megoldást keresnénk, csak még inkább gyengülni fog az EU" - fejtette ki.

Nagy-Britannia unióból való esetleges kilépéséről (Brexit) úgy nyilatkozott, hogy ha az valóban megtörténik, akkor politikai és gazdasági károkat okozhat az EU-nak. Nyilvánvalónak nevezte, hogy az uniónak számos szempontból változnia kell, hogy versenyképes maradjon. Meglátása szerint már megmutatkozott, hogy a tagállamok rendelkeznek a komoly kihívások kezeléséhez szükséges tapasztalattal és a tudással, ezért szerinte nem kellene több függetlenségi jogot a nemzetállamoktól Brüsszelnek átadni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!