Kötélpályán szállítják el a kidőlt fákat a Pilisben

Az elkövetkező két hét alatt különleges technológia segítségével, egy 400 méter hosszú drótkötélen szállítják el a márciusi viharban elpusztult fákat a budaörsi kopárok környékén. Az Emma névre keresztelt időjárási jelenség annak idején 10 perc leforgása alatt csaknem 4 ezer fát tett tönkre. Ezek egy részét azonnal elszállították, a többivel azonban meg kellett várniuk a környéken élő, védett madarak fészkelési időszakának végét.

A vihar március elsején csapott le a pilisi erdőkben, és 120-140 kilométer per órás sebességgel mindent leterített maga körül. A legnagyobb kárt Budaörsön okozta, ahol egy 5 hektáros területen tövestől döntötte ki a fákat. A balesetveszéles fatörzseket, illetve ágakat már elszállították, de így is legalább ezer köbméternyi faanyag – körülbelül 500 fatörzs – maradt a vihar után, amit az elmúlt öt hónapban nem tudtak elszállítani.

A budaörsi kopárok környékén élő védett madarak ugyanis is épp fészket kerestek maguknak, és a védett növények, így a nőszirom, a kökörcsin, a tavaszi hérics és a magyar gurgolya is virágozni kezdtek. Ráadásul ez a környék rendkívül meredek, nehezen járható terep, ezért egyértelművé vált, hogy a szokott módon nem lehet megoldani a kármentesítést. Az erdészek ezért július végén, a fészkelési időszak végeztével egy 400 méter hosszú drótkötélpályát feszítettek ki a hegytető és a völgy között, amelyen helyenként 50 méteres magasságban tudják majd elszállítani a fákat. Ez a többnyire hegyvidéken alkalmazott módszer az egyik legkíméletesebb eljárás – mondta el a Független Hírügynökségnek Lomnici Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

A 80-100 éves feketefenyő erdő helyén jelenleg 2-3 méteres, őshonos facsemeték állnak. Ha kell, ezek mellé ősszel újabb facsemetéket ültetnek, amelyeket 5-10 évig gondoznak majd. Még így is újabb 100 évnek kell eltelnie, mire újra a régi lesz a terület – mondta a szóvivő. A Parkerdő Zrt.-t egyébként összesen körülbelül 10 milliós kár érte a vihar miatt.