Kötelező lehet a nagyobb építkezések előtt a bombavizsgálat – MTV Híradó

Kötelező lehet a komolyabb építkezések előtt az előzetes bombavizsgálat itthon, ha a parlament elfogadná az erről szóló javaslatot – számolt be szerda este az MTV Híradója. Most ez csak egy lehetőség az építtetők számára. Kedden a fővárosban 16 ezer embert kellett kitelepíteni egy kéttonnás bomba miatt a IX. kerületben.

Szerda reggeltől folytatták a munkát azon a ferencvárosi építkezésen, ahol a robbanószerkezetet találták. Pedig nincs rá garancia, hogy ez volt az egyetlen bomba. A régi ipari területeken egyébként is nehéz megtalálni a robbanószerkezeteket. Hajdu Gábor tűzszerész parancsnok az MTV Híradónak azt mondta: “ezek a részek általában nagyon fémszennyezettek, tehát igazából műszerrel dolgozni nem lehet, itt a megoldást talán egy tűzszerész-felügyelet jelenthetné.”

Az építési területek átvizsgálása most nem mindenhol nem kötelező, minden építtető maga dönti el, hogy megteszi-e. Ezen akarnak változtatni a tűzszerészek. “A terület robbanótest-mentességét igazoló dokumentum az építési engedély kiadásának egyik feltétele” – ez olvasható abban a tervezetben, amellyel szigorítanák a jelenlegi szabályozást.

A javaslatot most az igazságügyi minisztériumban véleményezik. Ha tervezetet minden érintett elfogadja, akkor már ősszel a parlament elé kerülhet – hangzott el a hírműsorban.