Kötelező győzelmek előtt a férfi kézilabda-válogatott

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Mindkét Európa-bajnoki selejtezőjén győzelemre készül a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely a sorozat első mérkőzésén szerdán a lettek ellen hazai pályán, vasárnap pedig a szlovákok ellen idegenben játszik. Az együttes a kapus Fazekas Nándor nélkül kezdi meg a következő ciklust.

“Egy olimpiai után általában újraszerveződnek a nemzeti csapatok, így nehéz megmondani, hogy az ellenfeleinknél milyen változások lesznek – mondta hétfőn sajtótájékoztatón Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Természetesen minden ellenféllel szemben győzelemre játszunk, bízom benne, hogy a lettek ellen elérjük céljainkat. A szlovákok ellen idegenben nagyon kemény mérkőzésre számítok, igazi háromesélyes csata lesz.”

A londoni olimpián az együttest a negyedik helyig vezető szakember a válogatottságot a napokban lemondó Iváncsik Tamásról és a Laluska Balázsról elmondta, hogy mindkét játékos döntését elfogadja, ugyanakkor az ajtó továbbra is nyitva áll előttük.

A sajtótájékoztatón Fazekas Nándor, az MKB Veszprém és a válogatott kapusa bejelentette, hogy a következő olimpiai ciklust már nem vállalja, hanem átadja a helyét a fiataloknak.

“Gyönyörű időszakot zárok le, a szívem nagyon fáj, de sokkal több időt szeretnék tölteni a három csodálatos gyerekemmel” – tette hozzá könnyeivel küszködve a klasszis kapus, aki 1998-as bemutatkozása óta 219 mérkőzésen húzhatta magára a válogatott mezét.

Mocsai Lajos elmondta, most a Mikler Roland-Tatai Péter kapuspárosnak meg kell tanulnia, hogy a sorozatmérkőzéseken is meghatározó teljesítményt nyújtson. Hozzátette: ha szakmailag indokolt lesz, szívesen venné Fazekas visszatérését.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a két Eb-selejtezővel kapcsolatban elmondta, két kötelező győzelmet vár a csapattól, és reméli, hogy rengeteg drukker buzdítja majd az együttest szerdán Gyöngyösön, illetve vasárnap Eperjesen is.

A csoport negyedik tagja az a horvát válogatott, amellyel szemben a londoni olimpia bronzmérkőzését elbukta a válogatott. A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2014-es dániai Európa-bajnokságra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Mol lesz a női válogatott főtámogatója a decemberi szerbiai Európa-bajnokságon, valamint hogy a jövőben a J. Philipp lesz a férfi csapat hivatalos öltöztetője.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Pick Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Wisla Plock), Putics Barna (Gummersbach)
Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Krivokapics Milorad (Cimos Koper), Ancsin Gábor (Pick Szeged), Nagy László (MKB Veszprém)
Beállók: Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB Veszprém)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque), Lékai Máté (Celje)

– MTI –