Koszovóban letartóztatták a helyi kormány szerb miniszterét, aki albán rendőrökre támadt

A koszovói rendőrség őrizetbe vette a koszovói kormány egyedüli szerb nemzetiségű miniszterét, Braniszlav Grbicset, mert az rendőrökre támadt. A kirohanás oka az volt, hogy a miniszter lányát megbüntették gyorshajtásért.

A pristinai albán nyelvű Koha Ditore című napilap írása szerint a szerb miniszter akkor támadt rá Gracsanicán a rendőrökre, amikor értesült róla, hogy a lányát gyorshajtás miatt megbüntették.

Az albán rendőr szerint a szerb miniszter kérdőre vonta őt a lánya megbüntetéséért, és azzal fenyegette meg, hogy leszedi róla az egyenruhát. Az esetnek három szerb rendőr is szemtanúja volt.

A sajtóbeszámoló szerint a miniszter ittas volt, és nemcsak szavakban, hanem fizikailag is megtámadta a rendőrt. A megtámadott rendőr három társa ekkor kiszállt az autóból és bekísérték Grbicset, akinek a kirohanásait mobiltelefonnal rögzítették.

Nem sokkal a letartóztatást követően a rendőrőrsre érkezett a koszovói rendőrség regionális főkapitány-helyettese, akinek a parancsára a minisztert szabadon engedték.

Koszovó Szerbia délnyugati autonóm tartománya, 2 millió lakosának 90 százaléka albán, 10 százaléka szerb. A tartomány jogilag ugyan Szerbiához tartozik, de 1999 óta ENSZ-gyámság alatt áll. A NATO és az Európai Unió hajlik arra, hogy Koszovónak gyakorlatilag önálló állami státuszt adjon.

A 90-es évek elején, a jugoszláviai polgárháborúk kirobbanása után Koszovóban a szakadár albánok partizánháborút kezdtek a szerbek ellen. Belgrád 1998-ban a jugoszláv reguláris hadsereg csapatait vetette be ellenük. Az öldöklésnek a NATO vetett véget azzal, hogy 1999-ben légi háborút indított a szerb (jugoszláv) hadsereg ellen Koszovóban. Ebben a háborúban friss NATO-tagként Magyarország is részt vett.