Koszovó függetlensége megosztja a cseh közvéleményt

Nagyjából “harmadolja” a cseh közvéleményt az, hogy májusban – néhány hónap kivárás után – Prága is elismerte Koszovó önállóságát. A cseh diplomácia lépésével többé-kevésbé a lakosság 30 százaléka ért egyet, 31 százaléka kisebb vagy nagyobb meggyőződéssel ellenzi, 39 százaléka azonban nem tud vagy nem akar állást foglalni a kérdésben.

Mindez a Cseh Tudományos Akadémia közvélemény-kutató intézetének most közzétett júniusi felmérésből derül ki. A koszovói függetlenség cseh elismerését kifejezetten csak a megkérdezettek alig egytizede üdvözli, a határozott bírálók aránya pedig 13 százalék. Ez a felmérést végző intézet szerint arról tanúskodik, hogy a többségnek nincs szilárd meggyőződése a kérdésben.

A csehek kétötöde szerint Koszovó függetlenségének nemzetközi elismerése élezi az orosz-amerikai viszonyt. Tízből hatan emiatt a szerbek és az albánok közti feszültség növekedésétől is tartanak. 43 százaléknyian vélik úgy Csehországban, hogy a volt dél-szerbiai tartomány önállósodása az Európai Unió és Moszkva kapcsolatán is ront.Sporthírek