"Koszovó és az USA örök barátok"

George Bush amerikai elnök hétfőn Washingtonban fogadta a koszovói államfőt és a miniszterelnököt. Az amerikai vezető ígéretet tett arra, hogy még több nemzetet próbál meggyőzni arról: létesítsenek formális diplomáciai kapcsolatot a független Koszovóval.

Bush sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok tovább dolgozik azon, hogy minél több ország elismerje a volt szerb tartomány frissen kikiáltott függetlenségét.

Az amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában fogadta Fatmir Sejdiu elnököt és Hashim Thaci miniszterelnököt, akik elsőként látogattak a független Koszovó vezetőiként az Egyesült Államokba. Bush megerősítette, hogy támogatja Koszovó NATO- és Európai Uniós csatlakozását.

“A találkozó Bush elnökkel nemcsak azt erősítette meg, hogy szoros a kapcsolat a két ország között, hanem azt is világossá tette, hogy barátok vagyunk és örökre azok maradunk” – jelentette ki Thaci.

A volt szerb tartomány február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. Több mint negyven ország, köztük az Európai Unió legtöbb tagállama elismerte Koszovót. Mások mellett azonban Kína és Spanyolország is tartózkodott ettől.Sporthírek