Koszovó: a szerb tárgyalócsoport koordinátora szerint titkos tárgyalások folynak

Lemondott tisztségéről kedden a szerb elnök külpolitikai tanácsadója, aki egyben a Koszovó-ügyi szerb tárgyalócsoport koordinátori tisztségét is betölti. Lemondása okaként azt jelölte meg, hogy a háta mögött folynak tárgyalások Koszovó státusáról.

Leon Kojen lemondó közleményében azt állította, hogy Alfred Gusenbauer osztrák kancellár a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatából értesült arról, hogy a háttérben Tadics szerb elnök tárgyal a lehetséges megoldásokról, az ő tudta nélkül.

Az osztrák kancellár a kérdéses interjúban kijelentette, hogy Borisz Tadics szerb elnökkel és munkatársaival azon dolgoznak, hogy mielőbb megtalálják a módját a Martti Ahtisaari által kidolgozott terv alkalmazásának. A kancellár elmondta, hogy a Nyugatnak el kell ismernie, hogy a szerbiai vezetők e pillanatban nem fogadhatják el a Koszovó függetlenségére vonatkozó tervet, amit Ahtisaari dolgozott ki, ezért olyan megoldás szükséges, amely nem alázza meg Belgrádot.

Borisz Tadics kedden cáfolta, hogy ő vagy munkatársai bármilyen titkos tárgyalásokat folytatnának nyugati tisztségviselőkkel.