Koszorúzással emlékeztek a pörbölyi tragédiára

Pörböly – Koszorúzással emlékeztek a családtagok, a pedagógusok és a környező falvak lakói a 14 évvel ezelőtti pörbölyi tragédia áldozataira.

A Tolna megyei település határában 11 gyermek és a sofőr meghalt, 19-en pedig megsérültek, amikor egy iskolásokat szállító autóbuszszemélyvonattalütközött a nyékpusztai vasúti átjáróban 1993. február 12-én. 

A koszorúzáson jelen volt Hédl Sándor feltaláló is, aki a Független Hírügynökségnek elmondta: a pörbölyi tragédia hatására tervezte meg azt a mágneses jeladó-rendszert, amellyel elkerülhetők a hasonló balesetek. A veszélyhelyzet-előrejelző rendszer lényege, hogy a vasúti átjáróknál, veszélyes útkanyarulatoknál vagy a stoptábláknál az aszfaltba épített mágnesek jelet közvetítenek az autóba szerelt berendezés felé, amely hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, egy apró monitoron pedig megjelenik a veszélyt jelző közlekedési tábla képe.

A Dunántúlon az elmúlt 14 évben 2622 másnesmezőt telepítettek. A feltaláló úgy döntött: az utolsó dunántúli mágnesmezőt a pörbölyi tragédia helyszínén építi be. Ezzel a Dunától nyugatra valamennyi vasúti átjárónál, és lakott területen kívül a közlekedési jelzőtáblák közelében beépítették a veszélyhelyzetet jelző mágneseket, amelyek hangjelzéssel és képpel is figyelmeztetik balesetveszélyre a berendezést használó autósokat.