Köszöntjük a százéves BUSE-t!

By Sándor Mihály
Akt.:
100 éve a BUSE
100 éve a BUSE
Berettyóújfalu – A Nagyváradi Törekvést fogadta első meccsén a berettyóújfalui egyesület.

Szombaton ünnepli fennállása 100. évfordulóját a Berettyóújfalui Sport Egyesület. A jeles alkalomra jelenik meg Sándor Mihály debreceni sporttörténész (a helység szülötte) könyve 100 éves a BUSE és az újfalui futball címmel. A klub centenáriuma előtt tisztelegve idézünk a kötetből.

A BUSE első mérkőzése

A BUSE első mérkőzésére Bodonyi Sándor klubtitkár az 1921-es díszközgyűlésen tartott titkári beszámolójában tett utalást. 1912. július 7-én, vasárnap a Nagyváradi Törekvést (tehát nem a később híressé vált NAC-ot) vendégelte meg az újfalui csapat, és kikapott tőle 3:1-re. A hazai piros-feketék első hivatalos gólját az akkor még ifjúsági korban lévő Fekete Kálmán „röpítette be”. (Bihari Ujság 1921. szeptember 15.)

Fekete Kálmán a településen született 1894. szeptember 30-án. A remek sportember később doktorált, ügyvédként praktizált, majd egy ideig ügyész volt Berettyóújfaluban. 1959. december 20-án hunyt el, az újfalui temetőben alussza örök álmát.

Visszaemlékezések alapján a BUSE 1912-es hadrendje

Fülep Kornél 1977. március 20-án Régi idők focija címmel cikket jelentetett meg a Hajdú-bihari Naplóban, az újságíró két idős sportember, az akkor 81 esztendős dr. Fekete Imre és a 83 éves Kozma Sándor visszaemlékezései alapján megadta a BUSE 1912-es hadrendjét: Kozma Sándor – Kasza Ernő, Fiala Gyula, Berwald, Fekete Imre, Fischbein Jenő, Nyúl Dezső, Fekete Kálmán, Salamon Jenő, Szántó Sándor, Tóth István. (A megyei lapban csupán a vezetéknevek olvashatók, ahol tudtam, bátorkodtam kiegészíteni keresztnevekkel a névsort. A jobbösszekötő Berwald nevével másutt nem találkoztam. Könnyen meglehet, esetében elírás vagy elhallás történt. Az 1:3-ra végződő összecsapásnak sincs konkrét nyoma sehol, csupán közvetett utalásra bukkanni vele kapcsolatban.)

100 éve a BUSE

Az 1912. július 28-án megtartott visszavágót részletesen dokumentálták a nagyváradi lapok.

Beharangozták a BUSE visszavágót

„A legközelebbi vasárnap délután érdekes sportvendégei lesznek városunknak. Biharmegye (sic!) egyik legjobb képességű football csapata, a berettyóújfalui sportegylet (sic!) legénysége érkezik meg s a szép fejlődésü Törekvés I. csapatával fog mérkőzni a Rhédey-kerti Sport-téren. (…) A football felszereléseket szállitja ifj. Sonnerfeld József – Nagyvárad, Kossuth Lajos utca 1. sz.” (Nagyvárad 1912. július 24.)

„A program utolsó, szintén érdekes pontja, amelyre 6 órakor kerül sor, a Berettyóújfalui SE bemutatkozása lesz a Törekvés I. csapatával lejátszandó mérkőzésen. Ez a találkozás voltaképpen revánsmérkőzés lesz, mert a Törekvés már volt Berettyóújfaluban, s győztesen tért haza. A berettyóújfalui csapat ez idő óta szorgalmasan trainirozott és nagy reménnyel készül a mai revánsra, hogy lehetőleg kiköszörülje a csorbát s magához ragadja a győzelmet. (…) A mérkőzést Horváth Ferenc (NAC) szövetségi bíró fogja vezetni” – harangozta be a rangadót a Nagyvárad 1912. július 28-án, a későbbi számaiban azonban – a kor médiaszokása szerint – magáról a 90 percről egyetlen szót sem írt. (…)

Szerencsére az Uj Nagyvárad serény munkatársa kint volt az összecsapáson, őt idézem:

„Törekvés – Berettyóújfalui SE 6:1. A Törekvés másodszor találkozott össze a BUSE-val, és azon – állandó, fölényes játék után – impozáns győzelmet aratott. (…) Különösen a 2. félidőben feküdtek erélyesen a játékba, és gyors egymásután négy goalt juttattak a berettyóújfalui kapuba.” (1912. július 30.)

Sándor MihályTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek