Köszönetet mondtak a magyar népnek a kubai származású amerikai képviselők

A kubai kommunista diktatúra nagyon hamar véget ér, és az ottani átalakulásban sokat segíthetnek a magyarországi rendszerváltás tapasztalatai – mondták szerdán kubai származású amerikai kongresszusi képviselők, akiket szerdán a Parlamentben fogadott Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az amerikai honatyák, akik egyben az Egyesült Államokban élő kubai ellenzék vezetői is, köszönetüket fejezték ki a kubai demokratikus átalakulás támogatásáért.

Az MDF kezdeményezésére mind az öt parlamenti párt aláírta azt a nyilatkozatot, amely a diktatúrával szemben a szabad kubai választások, a szigetország demokratikus átalakulása melletti elkötelezettségről szól. Az MDF szeretné, ha országgyűlési határozatban rögzítenék ezt a nyilatkozatot, ezt a javaslatukat az őszi ülésszakon terjesztik be – mondta Dávid Ibolya az amerikai kongresszusi képviselőkkel folytatott megbeszélés után. A politikus elmondta: javasolják azt is, hogy a magyar politikusok, közjogi méltóságok minden fórumon szólaljanak fel Kuba szabadságáért, vállaljanak védnökséget a bebörtönzött kubai politikai foglyokért. Hozzátette: ő is szolidaritásból öltött a megbeszélésre fehér ruhát és maga is támogat egy kubai női elitéltet, illetve családját.

A diktátor halála után nagyon hamar átalakul Kuba, mert a szigetország lakosai között konszenzus van arról, hogy demokráciát akarnak – mondta a megbeszélés után Lincoln Diaz-Balart, amerikai kongresszusi képviselő. Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy Castro halála után hogyan megy végbe a kubai rendszerváltás, épp ezért is gyűjtenek tapasztalatokat azokban az országokban, ahol hasonló átalakulások mentek végbe. Hozzátette: nem csak a sikerekből, hanem a már lezajlott rendszerváltások hibáiból, kudarcaiból is szeretnének tanulni.

Az amerikai képviselők elmondták: Magyarország nem csak a tapasztalatait adhatja át az elkövetkezendő kubai átalakuláshoz, hanem sokat tehet az Európai Unióban is a szigetország demokratizálásáért. Például azzal, ha Castro halála után felemeli szavát annak érdekében, hogy ne egy új diktátort fogadjanak el, hanem a nemzetközi szervezet támogassa a szabad kubai választásokat.

Az amerikai kongresszusi küldöttséget szerdán fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is és csütörtökön várhatóan a Fidesz és az SZDSZ vezetőivel is találkoznak.