Magyarország

2011.05.03. 15:16

Félóránként meghal egy ember szélütésben Magyarországon

<p>Tízpercenként szélütést kap egy ember Magyarországon és félóránként egy meg is hal ebben a betegségben. Csiba Lászó a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint azért is aggasztóak ezek a számok, mert míg például a 70-es években ugyanannyi volt a magyar és az osztrák új eset, addig ma már Ausztriában harmadannyi a szélütésesek és a betegség halálos áldozatainak aránya is.</p>

A neurológus kedden közölte azt is, hogy az évi körülbelül 50 ezer magyar szélütéses eset ötöde a szív ritmuszavara miatt következik be. Ezért is fognak össze a most induló Üssük ki a stroke-ot! elnevezésű nemzetközi programban a kardiológusokkal.

Csiba László emondta: az évi 10-12 ezer szív eredetű agyér elzáródást nem könnyű megelőzni, mivel a ritmuszavarnak nincsenek különösebb tünetei. Mégis ha a szívgyógyászok és az ideggyógyászok összefognak sokkal nagyobb eséllyel szűrhetik ki a kockázatos eseteket. Ráadásul olyan új gyógyszerek is bevezetésre várnak Magyarországon, amelyek jelentősen segíthetnek a körülbelül 120 ezer szívritmuszavarral küzdő betegnek, így azoknak is, akik ki vannak téve a stroke kockázatának. Hozzátette: ezek a korszerű véralvadásgátló készítmények más betegségeknél, például a trombózis megelőzésénél is nagy fordulatot hozhatnak.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!