Kossuth tér – virágba borulhat az ünnepre a Rákóczi-szobor környéke

Három napig nem dolgoznak a kertészek a Parlamentnél, mert a tűzszerészek még átvizsgálják a területet. Erre azért van szükség, mert hétfő délelőtt egy második világháborús gránát-alkatrészt fordítottak ki a földből a Rákóczi-szobornál. Annak környékét egyszer már átnézték fémdetektorral, de a teljes terület átvizsgálásához több idő kell. A Főkert Zrt. igazgatója szerint március 15-ére 3 nagy virágágyást telepítenek a szoborhoz.

A Rákóczi-szobor előtti területen tavaly ősszel vertek tanyát a kormányellenes tüntetők. Sátrakat állítottak fel, üstökben főzték az ételt, ott tartották sajtótájékoztatóikat is. A tüntetőket végül a rendőrök szorították ki a térről október 23-án. Néhány nap múlva kicserélték a talajt a szobor körül, újraültették a cserjéket a kordonnal körülvett Kossuth téren.

A talajcsere, a füvesítés és a három virágyágy telepítése áfával együtt körülbelül 20 millió forintba kerül. A Rákóczi-szobor körüli park március 15-ére elvileg visszanyeri régi formáját – tudta meg a Független Hírügynökség a Főkert Zrt. igazgatójától.

Kocsis László szerint nemcsak a Rákóczi-szobornál kell rendbehozni a parlamenti parkot az Országháznál, hanem a többi részen is. A Néprajzi Múzeumnál például betegek és elöregedtek a platánok, azok helyett újakat kellene telepíteni. Szükség van a burkolat és gyep cserejére is. A pontos költségeket még nem számolták ki, becslések szerint ez az összeg akár az egymilliárd forintot is elérheti, attól függően, hogy milyen burkolatot és utcabútorokat telepítenek a térre.

A Főkert Zrt. igazgatója szerint a nemzeti ünnepre a Kossuth tér mellett a Clark Ádám tér, a Jászai Mari tér, az Erzsébet híd budai hídfője, a Márcuius 15-e tér és a Kós Károly sétány is virágba borul Budapesten.