Kossuth-szobor nélkül marad a főtér

A kompozíció várhatóan a virágkarneválig lesz távol
A kompozíció várhatóan a virágkarneválig lesz távol - © Fotó: Matey István
Debrecen – A sétálóövezet ezredfordulós kialakításakor restaurált szoborcsoport mára ismét rossz állapotban van, és emiatt ismét el kell vinni rendbe tenni – értesült a Napló. A megyeszékhely jelképének számító kompozícióval kapcsolatos információinkat a debreceni polgármesteri hivatal is megerősítette. Egyúttal tájékoztattak a munkák tervezett ütemezéséről.

A Kossuth-szobrot 1914 májusában állították fel a Nagytemplom előtt. Az alaptest tömör téglából készült.

Ennek az idők során kifagyott részeit az alkotás 2001-ben történt felújításakor téglafalazással pótolták, valamint a haraszti fagyálló mészkőből készült talapzatburkolatokat helyreállították, és visszahelyezték a téglaalaptestre.

Csapadékvíz érte

A Napló értesülései szerint napjainkra ismét felújításra szorul a kompozíció, s egy ideje emiatt övezi kerítés és tiltótábla. Az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal megerősítette az információnkat, és a következő választ kaptuk.

evFotó: Matey István

„Észleltük, hogy a kőburkolatok közül több helyen kiporlott a tömítőanyag, és feltételezzük, hogy az eltelt, csaknem 17 év alatt keletkezett repedéseken keresztül a tégla alaptest folyamatosan csapadékvizet kapott. Ezek miatt a szobor felújítása újra indokolttá vált.” A szakkivitelezőt már kiválasztották.

Májusban kezdik

Győrfi Lajos szobrászművész irányításával kezdődhetnek el a munkálatok előreláthatóan május 2-án. A befejezés határideje 2018. augusztus 19-e. Kérdésünkre elmondták azt is, hogy a felújítás érdekében a szobrokat elviszik a főtérről, a talapzatot pedig a helyszínen restaurálják.

– Vass Attila –


A kompozíció már 37 éves
Debrecen - Rozsdásodik Cs. Uhrin Tibor Szélmobil című szobra a debreceni újkerti lakótelepen. Esős időben – nem túl esztétikus látványt nyújtva – barnás lé folyik végig a Békessy Béla utca és a Mikszáth Kálmán utca sarkon található, Szélmobil című modern szobor közepén. Az alkotás elvileg telj...