Kossuth-levél érkezett

Kossuth-levél érkezett
Kossuth Lajosnak Ferenc fiához írt levelével gazdagodott a Református Kollégium könyvtárának gyűjteménye.

A dokumentumot örökös letétbe adták az intézménynek – jelentette be G. Szabó Botond, a Református Kollégium gyűjteményi igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyet csütörtökön Turi Gábor alpolgármesterrel közösen tartott, és ahol Debrecen amerikai testvérvárosában, New Brunswickban a napokban tett látogatásról számoltak be.

Mint megtudtuk, az 1874 novemberében keletkezett levél, amelyben sok magánéleti vonatkozás olvasható, a Perth Amboy nevű településen került elő: a helyi magyar református gyülekezet hivatalában egy tizenkilencedik századi Kossuth-portré alá volt behajtogatva. A képet restaurálni szerették volna a százötvenedik évfordulóra, a levelet akkor találta meg a lelkész. A kéziratot néhány héten belül szeretnék bemutatni valamelyik állandó kiállításon – tette hozzá G. Szabó Botond.

 - New Brunswickban a testvérvárosi kapcsolatok ápolására rendezett gálavacsorán átadták a közgyűlés által október 6-án odaítélt Csokonai-díjat August J. Molnarnak, azaz Molnár Ágostonnak, az Amerikai Magyar Alapítvány elnökének – ismertette Turi Gábor, aki New Yorkban is tárgyalt.

– Az ottani polgármesteri hivatal kulturális osztályának munkatársaival találkozott a jövő évi dzsessznapok előkészítése végett. Az utazás egyik tanulsága egyébként az volt, hogy a cívisvárosnak erősítenie kellene a gyógyturizmus kínálatát az Amerikában élő magyarok számára – mondta az alpolgármester.

Ü. Sz.