Friss hírek

2009.06.24. 11:51

Veszélyezteti a Velencei-tó vízpótlása a pátkai tározó létét

<p>Veszélyezteti a Velencei-tó vízpótlása a pátkai tározót a pátkai önkormányzat szerint. Levélben kérte a vízügyi hatóságot, hogy a tervezettnél kevesebb vizet engedjenek le belőle, különben nyáron elpusztulnak a halak, és felborul a víz okölógiai egyensúlya. A mesterséges tó kimondottan a Velencei-tó vízpótlására jött létre, de azóta horgászparadicsommá vált. Egy napja kezdték meg a vízleeresztést róla, mert kétmillió köbméter víz hiányzik a Velencei-tóból.</p>

A múlt héten kapott az önkormányzat a zsilipnyitásról tájékoztatás. Utána levélben azt kérte, hogy ne engedjék le 410 cm-ig a vizet a tározóból, csupán 450 cm-ig.

38 éve, mióta létrehozták, nem vizsgálták felül a tározót. Azóta eliszaposodott az alja, és beszűkült a víztér. Nagyon sokan látogatnak nyaranta a tóhoz. Ha túl kevés lesz a víz, a nagy melegben elpusztulnak a halak, és az aljnövényzet. Készítettek egy turisztikai fejlesztési tervet, amit a Vízügy is jóváhagyott, ezért azt szeretnék, ha felülvizsgálnák a meglévő szabályzatot, és a döntésekbe bevonnák a pátkai önkormányzatot is - mondta a Független Hírügynökségnek Füri Béla, Pátka polgármestere.

A tározó kimondottan a Velencei-tó vízpótlására jött létre. A szabályzat szerint 370 cm-ig engedhetik le a vizét. Nem igaz az, hogy 38 év óta nem vizsgálták felül, utoljára 2004-ben vizsgálták. Ekkor bebizonyosodott, hogy az iszaposodás csekély. A vizsgálat széles társadalmi egyeztetéssel történt, és a pátkaiakat is bevonták - mondta Csonki István a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az időjárástól is függ a vízkivétel mennyisége. Ha esik az eső, akkor 450 cm-nél megáll a pótlás. Folyamatosan figyelik a tározó vízminőségét, ha nagyfokú algásodás kezdődne, akkor is megszakítják az eresztést, mert rossz minőségű víz nem folyhat a Velencei-tóba - tette hozzá.

Minderről levélben tájékoztatja a Vízügy az önkormányzatot. A levelet szerdán adják postára.

A Velencei-tó vízszintje jelenleg 144 cm, az ilyenkor optimálistól 11 cm-el marad el. Kétmillió köbméternyi vízre van szükség a feltöltéséhez. Ez pont annyi, amennyit a tározóból akarnak leengedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!