Kosárfonók

Kosárfonók
Fonott bútor készítő tanfolyamra járt egy évig tizenegy lelkes felnőtt. Egyikük Pocsajról, egyikük Debrecenből, ketten Derecskéről jártak hetente háromszor Újvárosba, hogy megtanulják a szakma csínját-bínját, és OKJ-s szakmunkás bizonyítványt szerezzenek.

Az oktatójuk, a szintén derecskei Szatmári Ferenc, aki kosárfonást és seprűkészítést is szokott oktatni a DRMK szervezte tanfolyamokon. Balmazújvároson azonban most először szerveztek hasonló képzést, munkanélküliek, GYES-en lévők és rokkantnyugdíjasok kezdték el tanulni tavaly az elméleti tantárgyakat. Így szakmai-, anyag- és Európai Uniós ismeretek mellett néprajzot, munkavédelmet és gazdasági ismereteket is.

Ezután kezdtek hozzá a gyakorlati munkához, s fonták sorra a szebbnél szebb munkadarabokat. Az üvegek befonása mellett készültek virágtartók, kosarak, ládák, stokik, polcok, sőt szekrények, szoknyás fotelek és asztalok is kikerültek a vidám társaság kezei közül.

Mint Szatmári Sándor hangsúlyozta, igen ritka csoport jött itt össze, nagy szorgalom, lelkes hozzáállás jellemzi őket. Olyannyira szeretik, amit csinálnak, hogy „utótanfolyamot” szeretnének. Most még azonban a közelgő vizsgájukra kell készülniük. Jelenleg már a vizsgamunkájukat készítik elő, amit a bizottság előtt kell majd befejezniük, de gondolatban már azt (is) tervezik, hogy a tanfolyam után milyen dísztárgyak, bútorok készítéséhez látnak majd hozzá.