Kósa: Mindenkinek a saját választóit kell képviselnie!

Minden választott képviselőnek saját választóit kell képviselnie – mondta a Fidesz-KDNP pénteki, budapesti kampánynyitóján Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke bírálta a korábbi szocialista kormányokat, amelyek – véleménye szerint – behúzták az embereket a devizaalapú hitelekbe, majd tönkretették a forint árfolyamát. A politikus hozzátette: a legutóbbi frakcióülésen tárgyaltak a devizahitelesek védelmében készített, 8 pontból álló cselekvési tervről.

A Fidesz-KDNP 1141 polgármester-jelöltet és 6287 képviselőjelöltet indít az október 3-i önkormányzati választásokon – jelentette be Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyanakkor megjegyezte: a választásokat még nem nyerték meg. A kormánypárti politikus hozzátette: a választók a Fideszben bízhatnak, polgármestereik soha nem fordítanak hátat saját településüknek.

A frakcióülésen a korábban nyilvánosságra hozott, a devizahitelesek védelmében hozandó lépésekről tárgyaltak – tájékoztatott Kósa Lajos. A tervek szerint megtiltják a bankoknak az egyoldalú, hátrányos szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést. A hiteltörlesztésnél a középárfolyamot kellene figyelembe vennie a bankoknak, illetve lehetővé kell tenni az ingyenes előtörlesztést és az 5 éves automatikus futamidő-hosszabbítást. A tartozás összege nem emelkedhet a jelzálog érték fölé, míg tartós fizetésképtelenség esetén nem lenne mód extra kamat felszámítására. Az elképzelések szerint azonban ezek a módosítások nem vonatkoznának az üzleti hitelekre, ahogyan azokra a magánszemélyekre sem, akik nem az első ingatlanjukat vásárolják.