Kósa az eddigiekhez hasonló részvételi arányra számít a 2014-es választáson

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) – A korábbi parlamenti választások részvételi arányaihoz hasonló aktivitásra számít a – már új szabályok alapján megtartandó – 2014-es szavazáson Kósa Lajos.

A Fidesz ügyvezető alelnöke ezt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján mondta a tervezett új választási eljárási szabályokkal kapcsolatban, azon belül is annak apropóján, hogy hétfőn megszavazta az Országgyűlés az előzetes választási regisztráció főszabályainak alkotmányba emelését.

Kósa Lajos kifejtette: az alaptörvény-módosítás a feliratkozás alkotmányosságát teszi lehetővé, a regisztráció módjáról pedig egy minimális alapot határoz meg, a választási eljárási törvény ugyanis többletlehetőségeket is megfogalmazhat.

Felidézte, hogy az eddigi országgyűlési választások részvételi adatai 55-72 százalék között mozogtak. A Fidesz szerint a következő – már az új eljárás, köztük a feliratkozás szabálya alapján megtartandó – parlamenti választás is ilyen részvétellel zajlik majd – mondta a kormánypárt alelnöke, hozzátéve, hogy számszerűen valószínűleg többen vesznek majd részt a 2014-es voksoláson, hiszen bővült a választók köre, az arányokat tekintve pedig ugyanarra, az említett 55-72 százalékos sávban mozgó adatra számítanak.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz “gránitba vésett” alaptörvényt ígért, szemben az előzővel, ám most ismét módosítják az új alkotmányt, Kósa Lajos azt válaszolta: az alaptörvény konstrukciója az, hogy alapvetően nagyon kevés módosítást igényel, és ha bizonyos kérdések esetében felmerül, hogy mégis változtatni kell rajta, akkor azt az átmeneti rendelkezésekben teszik meg.

– MTI –