Korzikai zavargások

A Külügyminisztériumnak egyelőre nincs információja arról, elindultak-e már a Korzikán rekedt magyar turisták Magyarországra – mondta a Független Hírügynökségnek a helyettes külügyi szóvivő vasárnap.

Szabó Ferenc közölte, délelőtt kapnak újabb híreket a párizsi magyar követségtől az elszállítás menetéről. A szárazföldre jutás költségeit valószínűleg a francia hatóságok fedezik.

Korzikán egy állami tulajdonban lévő komptársaság privatizációja ellen szerveztek sztrájkot, megbénítva ezzel a sziget kikötőit. A francia hatóságok még szombaton ígéretet tettek arra, hogy légi, illetve vízi úton elszállítják a szigeten rekedt csaknem 15 ezer – köztük 60 magyar – turistát.

Szabó Ferenc elmondta, várhatóan a délelőtt folyamán kapnak friss híreket a párizsi magyar nagykövetségen keresztül arról, hogy milyen ütemben zajlik az elszállítás, szállítottak-e már haza a magyarok közül valakit. A helyettes szóvivő közölte, a magyar turisták egy része távol volt a zavargásoktól, és nem érintik őket az ellátási gondok.

A kint lévőkkel folytattott telefonbeszélgetés során felhívták a nyaralók figyelmét arra, hogy hazatérési szándékukat Ajaccio, illetve Bastia prefektusán kell jelezniük. Ezt abban az esetben is meg kell tenniük, ha lejárt a nyaralásuk, illetve akkor is, ha korában szeretnének hazatérni.

Megkezdődött a Korzikán rekedt turisták elszállítása. A nyaralók utaztatását három komptársaság vállalta nyolc járattal. A szigeten 15 ezer turista – köztük 60 magyar – rekedt az állami komptársaság blokádja miatt. A magyarok közül eddig még senki nem tett panaszt a párizsi magyar követségen, hogy problémái vannak a hazatéréssel – tudta meg a Független Hírügynökség a helyettes külügyi szóvivőtől vasárnap.

Szabó Ferenc elmondta, a magyarok nincsenek veszélyben, akinek véget ért a nyaralása, el tudja hagyni a szigetet. Aki szeretne maradni, megteheti, hiszen az ellátási gondok őket eddig sem érintették, illetve most már kezd normalizálódni a helyzet. A magyar turisták egyébként arról tájékoztatták telefonon a külügyi tárcát, hogy a zavargások ellenére semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak.

A helyettes szóvivő közölte, információik szerint három komptársaság vállalta a turisták elszállítását nyolc járattal, a kompok közül több már el is indult. Az egyik komptársaság azokat az utasokat veszi fel, akik eredetileg is a cégnél váltottak jegyet. A másiknál ki kell fizeni a jegyárat, de az utasok kapnak kompenzációt attól az irodától, amelyik az útjukat szervezte.

Egyelőre bizonytalan, hogy a francia hatóságok ígéreteiknek megfelelően tudnak-e rövid időn belül plusz replőgépeket is küldeni a turisták hazaszállítására; több napon keresztül ugyanis akadozott a szigeten az üzemanyag-ellátás, így valószínűleg még nincs elegedő kapacitás a járatok indítás