Korzikai zavargások – egy magyar hazajön

Várhatóan mind a 15 ezer Korzikán rekedt turista elhagyhatja a szigetet a következő 3 napban. A magyarok közül eddig csupán egy jelezte, hogy hazaindul.

A külügyminisztérium úgy tudja: a többiek sincsenek veszélyben.

Korzikán egy állami tulajdonú komptársaság magánosítása ellen kezdtek sztrájkolni körülbelül másfél hete, a tiltakozó akcióhoz időközben szeparatisták is csatlakoztak és pár napja blokádok, utcai zavargások miatt sem vizi, sem légi úton nem lehetett kijutni a szigetről. Ajaccio kikötőjében szombaton feloldották a blokádot, Bastiában vasárnap tették ezt meg és várhatóan a többit is felszabadítják még a nap folyamán. Legalábbis ideiglenesen – a sztrájkolók azt ígérték keddig engedik kifutni a hajókat. Addig valószínűleg minden turista útnak tud indulni – tájékoztatta a Független Hírügynökséget
Külügyminisztérium helyettes szóvivője. Arról egyelőre nincs hír, mikor indítják újra a légiforgalmat – tette hozzá Szabó Ferenc.

A szóvivő szerint eddig csupán egy magyar turista jelezte Korzikáról, hogy még vasárnap hazaindul. A fiatalember vasárnap kora délután hívta fel a tárca ügyeletét, ott mondta, hogy este 8 órakor kompra száll.

Szabó Ferenc elmondta, hogy telefonhívások és az idegenvezetők beszámolói alapján úgy becsülik, körülbelül 60 magyar lehet most Korzikán. Egy részük telefonon azt jelezte a tárcának, hogy távol vannak a zavargásoktól, és nem érintik őket az ellátási gondok.