BOON Sziréna

2008.11.24. 13:16

Harc a trükkös tolvajok ellen – a miskolci szolgáltatók tanácsai

<p>Miskolc – Néhány nappal ezelőtt adtunk hírt a "trükkös tolvajok" megyeszerte elharapódzó garázdálkodásáról, akik megtévesztő történeteiknek hála elérik, hogy beengedjék őket a lakásba, hogy azután meglovasítsák az ott található pénzt, értékeket.</p>

Szerdán sajtótájékoztató keretében hívták fel a súlyosbodó jelenségre a figyelmet a Miskolci Rendőrkapitányságon. Mi pedig utánajártunk, mit tehetnek legfőbb célpontjaik, a nyugdíjasok. Hogyan győződhetnek meg róla, hogy akit lakásukba engednek, az valóban az, akinek kiadja magát?

Legyünk óvatosak

Legfőbb szolgáltatóinkat kérdeztük arról, hogyan igazolják magukat munkatársaik, ha magánlakásban akad dolguk. Az ÉMÁSZ Nyrt. kommunikációs igazgatóhelyettese, Mészáros Sándor felhívta mindenki figyelmét arra, hogy óvatosnak kell lenni, mielőtt megengedjük, hogy egy idegen átlépje a küszöbünket.

"Munkatársaink arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, amin egy díjmentesen hívható telefonszám is áll. Ha ezt felhívják, meggyőződhetnek róla, hogy nincs szó csalásról. Azt tanácsolom tehát, hogy ne mulasszák el az igazolvány elkérését" - mondta el.

A Miskolci Vízművek Kft. dolgozói is hordanak maguknál arcképes igazolványt, ezen azonban a személyi adataikon és munkaköri megnevezésükön kívül hiába keresnénk telefonszámot. Vojtilla László szolgáltatási ügyvezető ezzel kapcsolatos aggályainkat hallva maga is elgondolkodott: "Valóban, van ráció a telefonszám feltüntetésében. Igaz, hogy ha szervezetten dolgoznak az elkövetők, megoldják azt is, hogy legyen egy emberük a vonal túlsó végén, mégis, a nyomozás során támpont lehet a szám a rendőrség számára. Megéri gondolkodni ezen."

Nem fogadhatnak el pénzt a helyszínen

Harmadikként a TIGÁZ Zrt. szóvivőjét, Győrösi Pált kerestük meg kérdéseinkkel. "Először azt szeretném hangsúlyozni, hogy sem a mi-, sem alvállalkozóink munkatársai nem fogadhatnak el a helyszínen pénzt az elvégzett munkáért. Maximum egy sárga színű csekket adhatnak. Ha mégsem így történne, már komoly gyanú merül föl, hogy csalás van a dologban" - tájékoztatott. "Azt is tudnunk kell, hogy a TIGÁZ Zrt. egyetlen olyan vállalkozóval sincsen kapcsolatban, aki bármely készüléket eladásra kínálna az ügyefeleknek, vagy pedig kötelezné őket arra, hogy megvásárolják. Természetesen munkatársaink rendelkeznek arcképes igazolvánnyal is, és feladatuk azonnal közölni az ügyféllel, hogy milyen ügyben érkeztek. Minden alkalommal hagynak egy munkalapot is a helyszínen, aláírva. Ha az ügyfél otthon tartózkodik, ő is ellátja ezt szignójával."

És ha jön a tévészerelő?

De mi a helyzet, ha elromlott televíziónkhoz, mosógépünkhöz vagy más háztartási eszközünkhöz van szükségünk szerelőre? A Szervizgate Bt. munkatársa informált minket arról, hogyan győződhetünk meg szerelőink személyazonosságának helyességéről. "Először is, az ügyfél hív fel bennünket, akivel megbeszélünk egy konkrét időpontot, amikor kimegyünk hozzá. Ez eleve minimalizálja a csalás valószínűségét" - mondta el munkatársuk. "Ezen kívül szerelőinknél mindig található számlatömb, bélyegző, átvételi elismervény és munkalap."

Az általunk megkérdezettek mindegyike óvatosságra int. Ne legyünk restek elkérni az igazoló okmányokat, felvenni a telefont, mielőtt valakit a lakásunkba engedünk. Sok idegességet, veszélyt, és nem utolsósorban pénzt spórolhatunk meg vele.

- zsana -

Hasonlóan "trükkös" esetek

Októberben, a miskolci Szentpéteri kapuban a lopásból rablás, sőt erőszak lett. Az elkövetők azt állították, hogy pénzt hoztak, és visszajárót kértek, így jutottak be a lakásba, ahonnan egymillió-nyolcszázezer forint készpénzt vittek el. Amikor felfedezték a bűntényt, az idős házaspár hölgy tagját ellökték, férjére pedig rávágták az ajtót, aki könnyebb kézsérülést szenvedett.

Szintén októberben az Állomás utcában történt hasonló eset, ahol egy pár azt állítva, hogy ők a bérház új takarítói, megelégedettségi kérdőívet töltettek ki az idős lakókkal, hogy bejuthassanak a lakásokba.

Október 16-án Tokajban egy férfi és két nő azzal az ürüggyel csengetett be egy idős nénihez, hogy hordókat szeretnének vásárolni. Miközben az elkövetők elterelték a sértett figyelmét, felkutatták az idős nő értékeit és több mint egymillió forint értékben készpénzt és takarékbetétkönyvet vittek el tőle.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!