Korunk és világunk romaszemmel

Korunk és világunk romaszemmel
Korunk és világunk romaszemmel
Vásárosnamény – Több mint egy tucat cigány származású amatőr képzőművész alkotásaiból nyitottak tárlatot kedden Vásárosnaményban. A kultúra hajlékában március 30-áig megtekinthető kiállítást a Megyei Pedagógiai Intézet és az Esze Tamás Művelődési Ház „hozta” tető alá.

– A két intézmény összefogása segíti nemcsak a cigány kézműves hagyományok felkutatását, hanem ezen túlmenően a romatradíciók ápolását is – hangsúlyozta a kiállítás kapcsán Iványi Tamás, a művelődési ház igazgatója.

A tárlatot a publikum figyelmébe ajánló Schmidt Sándor – a míves fafaragásairól híres – beregi népi iparművész arra hívta fel figyelmet: a tárlat egyik legnagyobb erénye, hogy közelebb hozza látogatókhoz az autentikus cigánykultúrát, s egyben segít eltávolodni a közhelyektől és előítéletektől.

A kiállításra zömmel festményeket hoztak az alkotók, de kiállítottak fazekasmunkákat, vesszőből font dísztárgyakat, illetve egykoron használatos eszközöket, sőt fazekasmunkák is kerültek a tárlókba. Egy makett révén a romák életmódjába betekinthetnek az érdeklődők.

A megnyitó közönségének a Sánta Miklósné vezette Hajnalfénybábcsoport produkciója a cigány kultúrából adott ízelítőt, s a szervezők a legnívósabb alkotások készítőit a bemutatkozási lehetőség nyújtásán túl díjakkal is elismerték.

– Kovács Bertalan –