Körültekintés az utakon: fék, gumi, ablaktörlő

A télies időjárás alaposan próbára teszi a vezetőket és a gépjárműveket is
A télies időjárás alaposan próbára teszi a vezetőket és a gépjárműveket is
Miskolc – Óvatosságra, türelemre, nagyobb odafigyelésre figyelmeztetnek a közlekedési szak­emberek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az elkövetkezendő időben várható újabb csapadékhullám miatt óvatosságra, türelemre és az időjárási viszonyoknak megfelelő felkészülésre hívja fel a közlekedők figyelmét.

Romló látási viszonyok

Szabó Csilla, a megyei rend­őr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy a csapadékos időjárás és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől.

Csak megbízható járművel

„A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata. Indulás előtt ügyeljenek a saját és gépjárművük jól láthatóságára, a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlők ellenőrzésére, a jégkaparó, a jégoldó spray és a fagyálló ablakmosó folyadék biztosítására. Mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott teletankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges, gyógyszert magukkal vinni.”

Ügyeljünk egymásra!

„Kérjük, hogy az autósok kiemelt figyelmet fordítsanak a gyalogosan és kerékpárral közlekedőkre, a várható út- és időjárási viszonyokról történő tájékozódásra, valamint a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők a megfelelő fényvisszaverő felszerelés, és a meleg ruházat meglé­tére.”

Előírások szerint

Amennyiben most készülnek külföldre utazni, indulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az átutazó országok és a célország időjárási viszonyairól, illetve arról, hogy azok vezettek-e be bármilyen korlátozást vagy előírást (például a téli gumi vagy hólánc kötelező használata). Ha a hóhelyzet miatt bárki segítségre szorul, haladéktalanul hívja a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számot.

Szaniszló Bálint